27 iun. 2016 | 11:31

Rușii dau noi legi care ar putea ușura spionajul din partea statului

ACTUALITATE
Rușii dau noi legi care ar putea ușura spionajul din partea statului

O nouă propunere de lege în Rusia a îngrijorat deja foarte multe persoane.

Terorismul este o problemă majoră în ziua de azi, însă, de multe ori, legislația menită să lupte împotriva unor asemenea activități ridică semne mari de întrebare. În Rusia, de exemplu, camera inferioară a Parlamentului a aprobat de curând o lege care pedepsește mult mai sever anumite activități și acordă puteri semnificative statului, în raportul său cu companiile de telecomunicație.

Conform legii ”Yarovaya”, pedepsele pentru nesupunerea civică ar putea fi înăsprite, iar furnizorii de internet și companiile din telecomunicații vor fi nevoite să păstreze cantități uriașe de informații pentru o perioadă mult mai îndelungată de timp. De asemenea, ele vor fi obligate să ajute guvernul pentru a decripta unele mesaje considerate de o importanță majoră. Pe lângă acestea, cetățenii care nu vor semnala activități teroriste sau alte ilegalități ar putea avea de suferit, iar pedeapsa maximă pentru extremism a fost extinsă de la patru la opt ani de zile.

Legea, deși pare una foarte dură, este mai permisivă decât o versiune anterioară, care îi permitea statului să retragă cetățenia rusă. Aceasta a fost gândită drept un răspuns la atentatul din luna octombrie a anului trecut, atunci când un avion rusesc s-a prăbușit în peninsula Sinai, în Egipt. Conform unor persoane, însă, legea, care ar putea fi aprobată în curând de restul Parlamentului și de președintele Vladimir Putin, ar putea descuraja persoanele care critică autoritățile de la Kremlin.

Desigur, nici companiile din Rusia nu sunt extrem de fericite de noua legislație. Costurile pe care ele ar trebui să le suporte ar fi de ordinul zecilor de miliarde de dolari, întrucât cantitatea de date stocate ar fi de 100.000 de ori mai mare. În State Unite, însă, operatorii de telefonie fixă păstrează informațiile pentru un an și jumătate, iar cei de telefonie mobilă, între un an și șapte ani de zile.