25 aug. 2016 | 19:55

România (aproape) ”curată”: cât curent este generat din surse regenerabile

ACTUALITATE
România (aproape) ”curată”: cât curent este generat din surse regenerabile

România înregistrează o creștere importantă în ceea ce privește producția de energie regenerabilă.

În prezent, energia solară încă mai este percepută de majoritatea populației drept un lux pe care doar cei cu foarte mulți bani și-l permiteau. În România, de exemplu, dacă doriți să vă montați un sistem solar, trebuie să fiți dispuși să investiți o sumă considerabilă de bani. În urmă cu ceva vreme, cu tot cu montare, un sistem solar simplu compus din panouri și boiler vă putea costa, în unele situații, peste 2.000 de euro, iar în cazul în care optați pentru elemente mai complexe, prețul total putea crește drastic.

Însă România, la fel ca majoritatea țărilor dezvoltate, se orientează în continuare asupra surselor de energie regenerabilă, iar rezultatele încep să se vadă. Potrivit celor de la Agerpres, asemenea surse sunt responsabile pentru aproximativ 56% din producția națională de energie electrică. În dimineața zilei de miercuri a fost înregistrat acest rezultat pentru a doua zi consecutivă, după cum sugerează datele privind starea sistemului energetic național în timp real, prezentate pe site-ul Transelectrica.

Agerpres scrie că miercuri, la ora 9:30, energia eoliană acoperea 27,10% din producția totală (2,223 MW), urmată de energia hidro, cu 26,31% din total (2,158 MW). De asemenea, 2,71% din producție provine din energia fotovoltaică (222 MW), cărbunele fiind responsabil pentru 18,11% din total (1,485 MW), iar energia nucleară pentru 16,63% (1,364 MW). Nu în ultimul rând, avem hidrocarburile, care asigură 8,56% din necesar (702 MW) și biomasa, responsabilă pentru 0,59% (48 MW). Pentru a afla mai multe, puteți accesa acest link.

Recent, autoritățile din Ucraina au anunțat că ar avea de gând să se folosească de zona din jurul Cernobîlului pentru a produce energie regenerabilă. ”Avem deja o rețea de electricitate necesară, folosită în trecut pentru centrală, terenul este foarte ieftin și avem foarte mulți oameni angajați să lucreze în centrale electrice”, a declarat Ostap Semerak, ministrul mediului. Pe lângă problema productivității, un asemenea plan ar putea contribui și la rezolvarea problemei dependenței energetice de Rusia.