28 dec. 2016 | 15:04

Robotul Curiosity a descoperit o altă „lingură uriașă” pe Marte

ACTUALITATE
Robotul Curiosity a descoperit o altă

S-ar putea să nu fie semnul de viață pe care-l căutăm, dar cineva a găsit pe suprafața prăfuită a lui Marte o „lingură uriașă”.

“Tacâmul Marțian” a fost postat prima oară pe canalul de YouTube al celor de ls SecureTeam, iar imaginea ese făcută de robotul Curiosity de la NASA, în martie 2016, informează iflscience.com.

Ok, deci nu este un artefact dintr-o bucătărie extraterestră și nu arată “istoria secretă a planetei Marte”, așa cum se vede în video. Din păcate, este doar o piatră… una foarte interesantă.

Aceasta nu este prima rocă în formă de lingură găsită pe Marte. În septembrie 2015, cineva a reperat o rocă plutitoare pe Marte. Atunci, robotul Curiosity a postat pe Twitter: „Nu este o lingură, ci o piatră în fomră de vânt.”

Forma alungită a rocii a fost sculptată de vânturi și furtuni de praf care trec peste planeta Marte. Diferitele condiții atmosferice descoperite pe planetă (cum ar fi gravitația mai mică decât pe Pământ) pot modela unele roci și formațiuni de dune în forme pe care nu le găsim pe Pământ.

În ceea ce privește asemănarea sa stranie cu o ustensilă de bucătărie, este doar un truc al minții, cunoscut sub numele de pareidolia. Acesta este fenomenul prin care oamenii găsesc un model recunoscut sau sens unui obiect, în cazul în care acesta nu există – spre exemplu, oamenii văd tot felul de forme în nori.

Condițiile “insolite” găsite pe Marte și o doză bună de pareidolia ar fi motivul pentru care oamenii au observat totul, de la șobolani la piramide, până la Buddha pe suprafața celui mai apropiat vecin planetar al nostru.