30 iun. 2016 | 13:47

Teoretic, rețelele wireless 802.11ac au devenit mult mai rapide

ACTUALITATE
Teoretic, rețelele wireless 802.11ac au devenit mult mai rapide

Standardul de comunicații wireless pentru rețele fără fir din casă a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar în ceea ce privește specificațiile 802.11ac, respectiva tehnologie tocmai a devenit mai rapidă.

Pentru foarte mulți dintre noi, o rețea wireless este de un singur fel și implică conectivitatea la internet fără necesitatea unor fire. În practică însă, până să ajungeți să tranferați un fișier între două notebook-uri aflate în aceeași rețea locală, o autoritate intitulată Wi-Fi Alliance a perfecționat o serie de standarde care, ulterior, au ajuns să fie implementate în routerele pe care le achiziționați din magazin. Respectivele standarde au evoluat semnificativ în timp, atât din prisma vitezei de care sunt capabile, cât și în privința acoperirii.

Din acest motiv există în piață routere compatibile cu 802.11 a/b/g/n sau ac. În teorie, în curând vom vedea echipamente construite pentru compatibilitatea cu 802.11ad, dar până atunci, ne putem bucura de o actualizare adusă 802.11ac cu numele de wave 2. 

Acest update, deși nu este neapărat revoluționar în materie de schimbări, este foarte important pentru că s-ar putea să puteți profitați de el fără vă schimbați echipamentele din casă, doar printr-un upgrade de firmware. În teorie, standardul debutat zilele trecute de către Wi-Fi Alliance, 802.11ac wave 2 dublează lățimea de bandă a unui canal de comunicații fără fir, iar această particularitate s-ar putea reflecta în rate de transfer de două ori mai mari, în condiții ideale. În plus, aveți șanse semnificativ mai mari să atingeți acele viteze acum. Tocmai s-a adăugat un spectru de frecvențe suplimentar, semnificativ mai larg, în jurul valorii de 5 GHz. Tipul de comunicații MU-MIMO – multi user, multiple input multiple output permite acum routerelor să trimită informați în același timp către mai multe dispozitive, pentru ca noi să ne frustrâm mai puțin dacă, în interiorul unei singure case, există mai multe persoane care fac download și streaming simultan.

În mod evident, vor apărea numeroase routere pe piață care vor avea pe cutie inscriptionat 802.11ac wave 2, dar anumite routere pe care le puteți achiziționa deja de ceva timp au integrat elementele specifice noului standard pe vremea când acesta se afla într-o formă preliminară. Ca urmare, un simplu upgrade de firmware ar putea debloca accesul la toate funcțiile de mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele