09 oct. 2016 | 14:23

Rețeaua socială a viitorului: cum vrea Zuckerberg să includă realitatea virtuală în Facebook

ACTUALITATE
Rețeaua socială a viitorului: cum vrea Zuckerberg să includă realitatea virtuală în Facebook

Chiar dacă nu ne-am acomodat foarte bine cu realitatea virtuală, Mark Zuckerberg speră că o va aduce chiar și în conturile noastre de Facebook.

Zuckerberg a cumpărat Oculus în urmă cu doi ani, pentru suma de două miliarde de dolari. Chiar dacă, mult timp, nu a fost foarte clar ce planuri mărețe are cu această tehnologie, acum avem un mic indiciu. Aparent, viziunea lui include construirea unei realități virtuale complexe, cu interacțiunile sociale ca punct principal de interes.

Asta ar însemna să ne putem folosi avatarul din realitatea virtuală pentru a comunica cu alții sau să jucăm jocuri mult mai interactive. Majoritatea experiențelor cu realitatea virtuală disponibile în acest moment nu implică partea de multiplayer, ci pur și simplu izolează jucătorul de ceea ce îl înconjoară. În cadrul conferinței anuale pentru dezvoltatori, au fost prezentate experimente care schimbă acest lucru, împreună cu modul în care folosim în prezent rețelele sociale precum Facebook.

În timpul evenimentului, Mark Zuckerberg și-a pus o cască pentru realitate virtuală și a vizitat mai multe destinații exotice virtuale, împreună cu alți doi membri ai staff-ului Facebook. Aceștia își construiseră, la rândul lor, avatarurile proprii. Toate cele trei avataruri au putut „călători” în aceleași locuri simultan, reproducând mișcările utilizatorilor pe care îi reprezentau.

Apoi, cei trei au jucat jocuri în versiunea virtuală a sediului central Facebook și au arătat inclusiv cum ar putea face poze folosind un selfie stick virtual. Compania a arătat și două funcții noi ale Oculus, numite Parties and Rooms, care le permit oamenilor să își dea întâlnire în spații virtuale, potrivit The Independent.

Facebook are în plan să permită utilizatorilor să difuzeze live jocurile pe care le joacă în Gear VR pe rețeaua socială. Aparent, acestea vor apărea în Feed-ul celorlalți utilizatori precum un video 2D live, obișnuit, la care vor putea comenta și reacționa. În acest moment, Oculus Rift costră câteva sute de dolari, dar compania are în plan să lanseze un set mult mai accesibil, în speranța că vor amplifica interesul față de realitatea virtuală pentru o gamă mai mare de consumatori.