23 feb. 2016 | 16:50

Realitatea virtuală ar putea ajuta la vindecarea depresiei

ACTUALITATE
Realitatea virtuală ar putea ajuta la vindecarea depresiei

Realitatea virtuală este produsul pe care lumea tech pare să mizeze cel mai mult. A fost integrat în industria jocurilor video, în pornografie și cochetează chiar și cu medicina.

Un nou studiu, publicat de British Journal of Psychiatry Open, sugerează că terapia prin realitate virtuală poate reduce simptomele depresiei prin accentuarea sentimentului de autocompasiune la pacienţii care suferă de această afecţiune. De asemenea, ar putea ajuta și la atenuarea disprețului pe care unii oameni tind să îl nutrească față de ei înșiși. „Ştim că mulţi pacienţi care suferă de depresie au probleme în ceea ce priveşte autocompasiunea, deşi de obicei se pricep să le ofere compasiune celorlalţi”, a declarat Dr. Chris Brewin, profesor la University College London şi liderul echipei care a realizat studiul, citat de Huffington Post.

Pentru cercetare, 15 persoane care suferă de depresie au trecut prin trei sesiuni de terapie prin realitate virtuală. Voluntarilor li s-a cerut să poarte un dispozitiv VR, care le permitea să îşi vadă propriul avatar. Prin intermediul propriilor avatare, pacienţii au fost rugaţi să dea dovadă de compasiune faţă de avatarul unui copil speriat. Pe măsură ce voluntarii i-au vorbit personajului, acesta s-a liniştit şi a încetat să mai plângă.

Realitate virtuala - vindecarea depresieiApoi, avatarul copilului a fost schimbat cu propriul avatar, iar acesta a început să le vorbească pacienţilor pentru a-i linişti, folosind exact aceleaşi cuvinte care i-au fost spuse anterior. Terapia a fost aplicată timp de trei săptămâni, iar după o lună de la finalizarea acesteia, pacienţii au fost evaluaţi. Nouă voluntari au declarat că simptomele depresiei s-au redus, iar patru au înregistrat o scădere semnificativă a severităţii simptomelor.

Consolând copilul și auzindu-și, apoi, cuvintele înapoi, pacienții și-au exersat capacitatea de a fi mai puțin duri cu ei înșiși și de a-și oferi compasiune, atunci când e necesar. În plus, Brewin crede că realitatea virtuală ar putea fi folosită și de cei care nu vor să meargă la terapie oferită de specialiști. Studiul nu a fost amplu și nici nu a existat un grup de control, așa că descoperirile nu oferă niciun verdict, deocamdată.