20 iul. 2016 | 12:41

Puciul din Turcia: WikiLeaks a publicat sute de mii de emailuri de pe serverul AKP

ACTUALITATE
Puciul din Turcia: WikiLeaks a publicat sute de mii de emailuri de pe serverul AKP

După tentativa de puci din Turcia, Erdogan a recurs la represalii care au început să-i îngrijoreze pe liderii lumii și care ar putea împinge țara spre totalitarism. Drept răspuns, pe platforma WikiLeaks au apărut sute de mii de emailuri ale membrilor AKP, formațiunea președintelui AKP. 

Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi după tentativa de puci din Turcia. Totodată, peste 230 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucişti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat.

294.548 de emailuri care au legătură cu formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au fost date publicităţii. Printre mesajele publicate se numără şi 90 în care este inclusă România. În respectivele emailuri este vorba de analize ale situaţiei economice în regiune, potrivit News.ro.

Toate căsuţele de email sparte au fost create pe serverul akparti.org.tr, domeniul principalei forţe politice din ţară şi acoperă perioada cuprinsă între 2010 şi 6 iulie 2016, cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat.

Potrivit portalului, cele 300.000 de mailuri publicate marţi sunt doar prima serie şi au fost obţinute de la adresele membrilor AKP ce încep cu litere de al A la I.

Înainte de publicare, Wikileaks a fost ținta unui atac informatic şi a anunțat că reprezentanții guvernului turc ar putea încerca să interfereze cu publicare materialelor. Pe parcursul nopţii, atacurile au continuat, iar utilizatorii au avut dificultăţi în accesarea materialului.