26 sept. 2016 | 12:45

Primul hacker condamnat în SUA pentru colaborarea cu ISIS

ACTUALITATE
Primul hacker condamnat în SUA pentru colaborarea cu ISIS

S-au dezbătut destul de multa abilitățile cibernetice al membrilor ISIS, dar este prima oară când vorbim de o condamnare pentru hacking terorist.

Pe lângă o serie de unelte și servicii online destul de comune pe care le folosesc membrii ISIS în procesul de propagare al mesajului terorist, aceștia se pare că s-au folosit și de abilitățile mai multor hackeri în scopuri malițioase. Unul dintre ei poartă numele de Ardit Ferizi și tocmai a fost condamnat în Statele Unite.

În lupta anti-teroristă dusă de către organizațiile guvernamentale americane, în urmă cu câteva zile, a avut loc un eveniment foarte important. Pentru prima oară, un judecător american a condamnat un cetățean din Kosovo la 20 de ani de închisoare. Ardit Ferizi a fost acuzat și găsit vinovat de atacuri cibernetice ce au vizat o companie americană, cu scopul descărcării a peste 1300 de dosare pentru angajați guvernamentali și membri ai armatei americane. Partea cea mai gravă a fost că toate acele informații obținute de Ferizi au fost livrate către ISIS cu scopul realizării unei liste negre de viitoare victime.

Aceasta este prima condamnare pentru acte de hacking în asociere cu organizații teroriste, conform declarațiilor procurorului general secund John Carlin. Ardit Ferizi și-au asumat vina pentru respectivele acuze pe data de 15 iunie, la aproximativ 8 luni după ce a fost arestat de către organele de poliție din Malaezia cu scopul de a fi trimis în Statele Unite pentru proces.

Partea interesantă este că Ardit Ferizi risca o condamnare de 35 de ani de închisoare pentru fapta sa, dar judecătorul s-a rezumat la 20 de ani. Chiar și în aceste condiții, autoritățile americane au făcut tot posibilul pentru a crea un exemplu din cazul hackerului condamnat pentru terorism. Acesta ar trebuie să descurajeze toate persoanele cu abilități avansate de securitate IT când vine vorba de acțiuni ce ar putea facilita acte teroriste. În continuare vor rămâne foarte mulți hackeri activi în teritoriile ocupate de ISIS, dar cazul detaliat mai sus este cu siguranță unul ce va face înconjurul lumii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele