27 iul. 2016 | 14:16

Poliția sexistă de pe Facebook

OPINII
Poliția sexistă de pe Facebook

Acum mai bine de patru ani Marian Godină, polițistul cu harfă și poveste din Brașov, a lansat un trend online: omul legii uman, care poate să glumească, să fie relaxat, să nu se lase prea apăsat de greutatea uniformei sale. Așa au apărut și conturi ale Poliției Române, Jandarmeriei sau Poliției de Frontieră care sunt administrate cu lejeritate – cu informații utile, dar și glumițe. Cu toate astea, am identificat o problemă: sunt un pic sexiste.

[related]

Dacă urmărești activitatea conturilor Poliția Română, Poliția de Frontieră din România, Jandarmeria Română și alte instituții asemenea vei vedea că postările au început să fie din ce în ce mai relaxate de la un timp încoace. Totul a pornit de când polițistul Marian Godină și-a făcut cont de Facebook și a început să-și povestească aventurile. Godină a avut o influență asupra poliției române pe care nu o așteptam: a umanizat comunicarea „instituțiilor de forță“, cumva nevoite să se adapteze la angajații lor. Brusc, Poliția nu mai stătea într-un turn de fildeș, ci a coborât înapoi, acolo îi e locul, printre oameni.

Nu știu cine se ocupă de administrarea conturilor, sigur nu cineva din poliție. E probabil o firmă specializată în așa ceva. Dar conturile astea, care reprezintă niște instituții ale statului, propagă un trend periculos: sexismul pe internet. Cum fac asta? Aleg să pună poze relativ sexy cu polițiste și jandarmerițe, asociate unor informații fără legătură. E o strategie simplă, doar presa face așa ceva de atât timp: folosești pisici, femei, citate ca să atragi. Știu, nu e tocmai de laudă asocierea femeilor în această listă plină de pisici și citate, dar realitatea așa stă.

Cu sexism, înainte, marș!

Să luăm câteva exemple. Mai jos avem o poză de la Poliția de Frontieră Română de pe 20 iulie. Era ziua de Sfântul ilie, iar grănicerii erau … la datorie, așa cum ne spune și hashtag-ul stângaci ales. Poate pe tânăra din imagine o cheamă … Ilinca, să zicem. NU vom afla niciodată, știm doar că ea se pozează lângă un jeep al Poliției, privind galeșă în cameră, puțin întoarsă spre stânga și cu mâna pe picior. Am o problemă cu faptul că s-a pozat? No way! Dar Poliția cerșește atenție și umanitate folosindu-se de atributele fizice ale femeilor care lucrează pentru această instituție.

Politia Romana politista sexy

Băiatul sau fata (cred totuși că e băiat) care se ocupă de contul Poliției de Frontieră are o … aplecare clară față de femeile care lucrează acolo. E drept, multă lume are fantezii cu oameni în uniformă, dar ar trebui să le limităm pentru site-urile specifice sau pentru treburile aprinse din dormitor. Pe 17 iulie, contul exclamă tonypoptămășian „Să privim încrezători săptămâna care începe“. Din nou, bagă hashtagul #suntemladatorie, iar în poză e o polițistă care privește la un râu. Și comentatorii privesc la fundul ei, ca să o zicem dreaptă. „Într-adevăr trebuie să privim cu încredere!“, spune cineva. „Ai și la ce privi cu încredere“. Următoarea etapă pentru Poliția de Frontieră e folosirea decolteului ca să atragă like-uri.

Completez la Poliția de Frontieră și cu o poză mai recentă, pe 24 iulie, când ne urează o săptămână bună cu un selfie cu două cadete / polițiste? Pe una o și mai tăguiesc, să se ducă poporul pe profilul ei să comenteze libidinos, că de ce nu?

 

Mai am câteva exemple, dar nu atât de periculoase. Jandarmeria Română salută ziua presei militare. Fără nicio legătură cu ce a scris inițial, bagă o poză cu patru jandarmerițe și polițiste care „reliefează perfect jandarmerițele“. Deci patru femei într-un selfie e reliefarea jandarmeriței? Competența, meritele profesionale, nu?

În schimb, contul oficial al Poliției Române promovează admiterea la Academia de Poliție. Toate bune și frumoase, dar singurul motiv pe care-l oferă contul de Facebook al instituție e că sunt femei acolo, pentru că numai ele apar în poze.

Ne mai anunță pe 25 iunie că temperaturile urcă și astăzi în termometre. Motiv destul de bun încât să pună o poză cu o colegă călare pe o motocicletă, pentru că de ce nu?

Concluzia mea? Conturile oficiale de Facebook ale instituțiilor publice trebuie să continue să facă o treabă bună și umană, dar să se ferească să cadă în derizoriul sexismului. E ușor să pui poze cu femei și să atragi like-uri, dar poate măcar la poliție să nu vedem așa ceva.

 

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele