10 mart. 2016 | 22:04

Olimpiada de la Rio va fi prima filmată în 8K și disponibilă în VR

ACTUALITATE
Olimpiada de la Rio va fi prima filmată în 8K și disponibilă în VR

Chiar dacă nu vom vedea prea multe discipline noi în olimpiada de la Rio de anul acesta, vor exista inovații semnificative când vine vorba de captura evenimentului.

O dată la patru ani are loc Olimpiada de vară, iar anul acesta se va desfășura la Rio de Janeiro, în Brazilia. Marele eveniment va fi luna august, iar, ca de fiecare dată, câteva miliarde de oameni se vor îngrămădi să-l vadă. Partea bună este că anul acesta ar trebui să poate fi urmărit la o calitate semnificativ mai bună decât în 2012.

Cu toate că tranziția la 4K este departe de a fi avut loc la nivel global, o parte semnificativă din olimpiada de la Rio va fi imortalizată în 8K, iar cei care au echipamentul necesar, o vor putea vedea în realitate virtuală. Din păcate, Olympic Broadcasting Services (OBS) a confirmat că un flux video la rezoluție 7680 x 4320 cu sunet pe 22.2 canale va fi disponibil doar privitorilor din Japonia. În altă ordine de idei, doar în Japonia există infrastructura necesară pentru propagarea unui conținut video de o asemenea calitate. În orice caz, este foarte probabil ca acele înregistrări să ajungă și online, la scurt timp după difuzare, deși veți avea nevoie de singurul televizor comercial 8K ce poate fi cumpărat oriunde în lume – Sharp LV-85001.

Deși nici în Japonia nu au foarte mulți TV-uri 8K, scopul acestui experiment Super Hi-Vision este de a pregăti olimpiada de la Tokyo din 2020. Aceea, se pare că va fi filmată exclusiv în 8K, în timp ce la Rio se poate spune că acestea sunt doar teste.

Nu toată olimpiada de la Rio va fi filmată în 8K, ci doar festivitățile de deschidere și închidere a evenimentului, împreună cu competițiile de judo, fotbal, înot și baschetbal. În ceea ce privește conținutul VR, acela va putea fi vizionat legal din orice colț al lumii.

În ceea ce privește transmisiunile obișnuite, cei mai mulți dintre noi vor putea viziona olimpiada de la Rio în Full HD 1080p, dar culorile s-ar putea să fie un pic mai vii, deoarece vor fi testați algoritmi de downscalling de la 4K la Full HD 1080p, HDR – High Dynamic Range și Hi-color gamut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele