18 ian. 2016 | 19:07

Oculus Rift abandonează Linux și devine un produs dedicat Windows

ACTUALITATE
Oculus Rift abandonează Linux și devine un produs dedicat Windows

Dacă plănuiești să te te joci jocuri pentru Oculus Rift pe Linux poți deja să-ți iei gândul de la asta. Oculus au anunțat că au stopat momentan dezvolarea ochelarilor virtuali pentru faimosul sistem de operare open-source.

Deși Oculus Rift e momentan valabil pentru precomenzi, Oculus au anunțat anul trecut că iOS este scos de pe lista sistemelor de operare compatibile cu ochelarii de realitate virtuală, iar acum se pare că Linux a urmat același drum. Așa cum arată lucrurile, Windows a rămas singurul sistem de operare cu care Oculus Rift va fi compatibil la lansare.

Deși Linux era propus ca fiind unul dintre principalele sisteme de operare cu care Oculus Rift era compatibil, se pare că decizia de a ochelarii exclusiv pe Windows a apărut dintr-o nevoie a Oculus de a oferi o experiență cât se poate de fluidă pe un singur sistem de operare odată cu lansarea produsului în viitorul foarte apropiat.

Palmer Lucky, CEO-ul Oculus consideră că: ”Linux rămâne cu siguranță în planul noastru de dezvolatare abia după lansarea ochelarilor, dar din păcate compatibilitatea cu iOS rămâne abia după ce Apple lansează niște computere mai puternice, asta când o fi să se întâmple.”

Motivele din spatele deciziei Oculus de a se concentra doar pe Windows la lansare sunt simple și logice. Conform tuturor statisticilor, cel mai popular sistem de operare pentru jocuri este de departe Windows, și ar fi o pierdere de vreme ca ochelarii de realitate virtuală să fie compatibili cu două sisteme de operare diferite la lansare, cand cei de la Oculus nici  măcar n-au reușit să lanseze produsul cu tot cu controllerele dedicate.

E clar că dezvoltatorii din spatele ochelarilor de realitate virtuală sunt în mare grabă să iasă cu un produs cât de cât gata, însă de vreme ce le-a luat ochelarilor mai mult de 3 ani să devină un produs vandabil, mă mir cum n-au găsit în tot acest răstimp resurse pentru finalizarea compatibilității pentru Linux, de vreme ce dezvoltarea ochelarilor a început chiar pe acest sistem de operare.

Oculus Rift se poate precomanda pentru suma destul de ridicată de 600 de dolari într-un bundle ce include două jocuri dedicate ochelarilor și un controller de Xbox. Mai târziu în acest an, Oculus va lansa și controllerele speciale dedicate ochelarilor de realitate virtuală.