12 oct. 2016 | 11:03

Obama a explicat cum va trimite NASA oameni pe Marte

ACTUALITATE
Obama a explicat cum va trimite NASA oameni pe Marte

În cazul în care ultimele vești despre SpaceX și Blue Origin au dat cuiva impresia că doar companiile private au șanse să îndeplinească misiunea de a trimite oameni pe Marte, președintele Obama e de părere că NASA joacă în aceeași ligă.

Într-un editorial publicat pe CNN, Obama a vorbit despre fantezia oamenilor de știință de a ajunge pe Marte în următorii 20 de ani și a oferit detalii despre modul în care NASA va face asta să se întâmple.”Am setat un scop vital pentru următorul capitol al poveștii Americii în spațiu: trimiterea oamenilor pe Lună până în 2030 și aducerea lor înapoi pe Pământ în condiții de siguranță, cea mai mare ambiție fiind să le permită să stea acolo o perioadă mai extinsă”.

De asemenea, Obama consideră că e necesară o cooperare continuă între guvern și investitorii privați. Drept dovadă, astronauții NASA au instalat în august o platformă la bordul Stației Spațiale Internaționale, cu scopul de a primi nave spațiale cu echipaj uman trimise de Boeing și SpaceX în 2017 și 2018. Obama spune că astfel de parteneriate vor clădi fundația tehnologică necesară pentru a ne duce pe planeta roșie.

Obama a povestit și despre demersurile NASA, care lucrează cu parteneri comerciali pentru a dezvolta habitate capabile să mențină oamenii în siguranță atât în drumul spre Marte, cât și pe durata perioadei în care stau acolo. Planul a fost anunțat încă din August, iar NASA a contactat șase companii pentru a transforma această idee în realitate. Întâi, vor construi versiuni care să respecte dimensiunile, pe Pământ, cu ajutorul cărora să poată evalua configurația habitatului, modul în care sistemele interacționează, precum și modulele de propulsie și ecluzele. Obama crede că aceste eforturi ale NASA ne vor arăta cum pot trăi oamenii departe de Pământ, ceva ce va trebui să știm înainte de a ne aventura într-o călătorie lungă către Marte.

Evident, există și nemulțumiți care a au spus că aceste planuri expuse de Obama nu s-au schimbat încă din 2010, când președintele și-a expus prima oară viziunea despre explorarea cosmosului. Ca o replică adusă criticilor care spun că NASA avansează prea lent în planurile legate de Marte, Obama spune că saltul imens către planeta roșie nu poate avea loc peste noapte, mai ales dacă se ia în calcul bugetul controlat al agenției spațiale.

Într-adevăr, planul NASA e ceva mai lent și e prezentat într-o manieră mai puțin încărcată de glorie, dar în prezent e cam singurul care oferă rezultate relevante și o mână de ajutor companiilor private precum SpaceX. Obama a mai menționat, în același articol, că în urmă cu cinci ani, companiile americane nu aveau acces la inițiative private de explorare spațială. Grație NASA, mai mult de 1.000 de companii din 50 de state lucrează în prezent la propriile planuri în acest sector. În definitiv, cu toată această competiție intensă, nu e clar cine va ajunge prima oară pe Marte sau când o va face, dar această „luptă” e interesant de privit.