10 mai 2016 | 12:58

Oamenii de știință explică modurile în care am putea supraviețui Apocalipsei

ACTUALITATE
Oamenii de știință explică modurile în care am putea supraviețui Apocalipsei

Din fericire pentru noi, oamenii de știință sunt foarte interesați să găsească metode pentru a ne salva de scenariile apocaliptice realiste. Doi dintre ei, astrofizicienii Michael Hahn și Wolf Savin, și-au unit cunoștințele pentru a găsi câteva planuri de supraviețuire aplicabile.

Articolul a fost publicat pe Nautilus și explorează un viitor în care Soarele ar face Pământul mult prea fierbinte pentru a fi locuibil. „Peste 500 de milioane de ani, niciun om nu va rămâne pe suprafața Terrei. Cel puțin, nu în afara unui mediu ipotetic controlat. 1,5 miliarde de ani de acum, chiar și polii vor fi prea fierbinți și nici măcar gândacii nu vor supraviețui”.

În fiecare an, intensitatea luminii solare crește cu 10%. Asta duce la o creșterea a temperaturii terestre, ceea ce, de asemenea, generează procese prin care e înlăturat dioxidul de carbon din atmosferă, acesta fiind principalul scut de căldură. Fără el, temperatura medie a Pământului ar fi de -18 grade Celsius, comparativ cu cele 17 grade pe care le avem în momentul de față. Presupunând că o schimbare climatică catastrofală nu ne distruge instantaneu, Soarele va crește în intensitate atât de mult, încât cea mai mare parte din dioxidul de carbon va dispărea.

Plantele au nevoie de carbon pentru fotosinteză. Majoritatea plantelor sunt de tip C3 , ceea ce înseamnă că folosesc cea mai comună formă de moleculă de carbon, cea care conține trei atomi. În aproximativ 200 de milioane de ani, când concentrația de dioxid de carbon va scădea considerabil, aceste plante vor dispărea. Totuși, cele de tip C4, care includ anumite specii de orez, vor supraviețui ceva mai mult. Cercetătorii sugerează că ar trebui să modificăm genetic plantele C3  astfel încât să devină C4 , asta dacă vrem să mai avem culturi comestibile.

De asemenea, Hahn și Savin cred că ar trebui să modificăm orbita Terrei, astfel încât să ne îndepărtăm puțin de Soare, folosind asteroizi direcționați cu ajutorul unor rachete. Oamenii de știință cred că mai există o opțiune, care implică să nu facem nimic concret. Într-un miliard de ani de acum, lumea va fi „scăldată” în lumină, ceea ce înseamnă că energia solară ar fi o sursă incredibilă pentru a ne alimenta mașinăriile avansate. Dacă ne-am încărca conștiința în aceste mașinării, am putea trăi ca ființe nemuritoare, bazându-ne pe energie solară. Yuval Noah Harari, profesor la Universitatea din Ierusalim, a spus acum nu mult timp că fuziunea oamenilor și mașinăriilor va fi cel mai mare pas în evoluția omenirii, încă de la apariția vieții.

Planul cercetatorilor impotriva apocalipsei

Poate că sună imposibil, asta pentru că în prezent chiar e, dar în o sută de milioane de ani, ar trebui ca planul să fie funcțional. Din fericire, ne mai putem bucura de Terra încă cinci miliarde de ani, înainte ca Soarele să înceapă să îi facă rău.