29 nov. 2016 | 07:32

O inteligență artificială poate prezice ce se întâmplă în filme

VIDEO ACTUALITATE

În ziua de azi, cea mai mică problemă pe care o avem este să filmăm un moment, dar o nouă inteligență artificială ne poate arăta și ceea ce nu am filmat.

Momentan, nu se cunosc limitările unor algoritmi de inteligență artificială, dar la fiecare câteva zile descoperim scenarii din ce în ce mai creative în care sunt folosite. De această dată, vorbim de un proiect al cercetătorilor de la MIT CSAIL care are abilitatea de a prezice în format video ce urmează să se întâmple după finalizarea unei secvențe capturate anterior. La această oră, sistemul vine la pachet cu limitări semnificative, dar potențialul este incredibil.

Pentru a atinge performanța reprodusă în clipul de mai sus, algoritmului de inteligență artificială i-au fost servite pentru analiză aproximativ două milioane de clipuri video. La final, algoritmul ajunge să folosească două sisteme de inteligență artificială pentru a determina ce urmează să se întâmple. Primul dintre ele crează scena după ce și-a dat seama ce obiecte se mișcă într-un cadru, în timp ce al doilea verifică autenticitatea rezultatului comparativ cu cele două milioane de secvențe consumate anterior. În final, primul sistem poate ajunge să genereze foarte multe variații pe aceeași temă, până când primește confirmarea de la al doilea sistem că rezultatul este verosimil.

Trecând peste faptul că rezultatele sunt impresionante, limitarea majoră a acestei tehnologii este că nu poate merge mai departe de 1,5 secunde în viitor. Mai există și mici probleme legate de identificarea dimensiunii obiectelor și a faptului că nu toate obiectele care se mișcă trebuie să părăsească scena. Interesant este însă ca poate analiza scene complexe și poate prezice valurile mări sau modul în care o persoană se deplasează prin iarbă.

Deși nu este foarte evidentă, utilitatea acestui sistem de inteligență artificială predictivă poate face minuni în mașinile inteligente care încearcă să prezică ce se întâmplă în trafic. Camerele de securitate ar putea descoperi mult mai rapid dacă cineva a umblat la înregistrări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele