15 dec. 2016 | 14:40

Încă o companie importantă se implică în lupta împotriva programelor ransomware

ACTUALITATE
Încă o companie importantă se implică în lupta împotriva programelor ransomware

Una dintre cele mai mari companii de securitate informatică s-a alăturat inițiativei No More Ransom a Europol.

Virușii care cer răscumpărare (ransomware) sunt unii dintre cei mai periculoși în acest moment. Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau fișierelor afectate. Pentru a vă feri de ei, experții vă recomandă să vă faceți toate actualizările la timp și să nu deschideți fișierele suspecte pe care le primiți pe mail de la necunoscuți.

Pentru a lupta împotriva amenințărilor de acest fel, Europol a dat naștere inițiativei No More Ransom, căreia i-s alăturat de curând și compania Bitdefender. Astfel, aceasta din urmă oferă utilizatorilor în mod gratuit instrumente pentru decriptarea datelor și posibilitatea de recuperare a acestora fără a mai plăti recompense infractorilor cibernetici. Amenințările de tip ransomware s-au extins în 2016 dinspre Windows și Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX și Android, alimentate de succesul fără precedent al modelului de business.

Infectarea cu ransomware reprezintă a doua cea mai mare temere a directorilor de IT din companiile de talie medie și mare – 13,7% dintre companii consideră ransomware o amenințare greu de gestionat. La nivelul utilizatorilor individuali, o cercetare derulată în 2016 arată că probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată, în condițiile în care 52% dintre utilizatorii de internet din România spun că sunt dispuși să achite o sumă de bani – în medie 550 de lei – în eventualitatea unei infectări și a pierderii accesului la informații. Principalele surse de infectare a terminalelor cu ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite și fișierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionați.

România se află în top zece țări la nivel mondial în funcție de incidența ransomware, cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) și Cryptolocker (9%). Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. Utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.