12 mai 2016 | 12:06

Noul feature Opera îmbunătățește autonomia bateriei pe laptop

ACTUALITATE
Noul feature Opera îmbunătățește autonomia bateriei pe laptop

Opera va introduce un nou mod de economisire a bateriei în browser-ul oficial.

În ultimele săptămâni au apărut din ce în ce mai multe știri despre Opera, semn că dezvoltatorii lucrează din greu pentru crearea unui browser mai bun. Acum, ei susțin că un nou feature va garanta o autonomie impresionantă bateriilor de laptop. Mai exact, după cum scrie și site-ul The Verge, un dispozitiv care folosește Opera va avea o autonomie cu 50% mai bună decât unul care folosește Google Chrome. Totul se datorează unui nou mod de economisire a bateriei.

Opțiune de activare a a acestui mod va fi afișată în momentul în care dispozitivul este scos din priza. Pentru a garanta o autonomie mai bună, modul de economisire a bateriei va presupune, printre altele, optimizarea materialelor video rulate și reducerea consumului de memorie de către tab-urile active în fundal. Opera a testat capacitățile acestui feature pe un laptop Lenovo X250, care rula Windows 10 și care era dotat, printre altele cu un procesor Intel Core i7 și 16GB RAM. În timpul verificărilor, au fost deschise 11 site-uri populare în browser, iar fiecare dintre ele a fost parcurs de cinci ori, timp de un minut. Procesul a fost repetat până când bateria dispozitivului s-a consumat, atât în Opera, cât și în Chrome.

Trebuie, totuși, să țineți cont de două lucruri. În primul rând, nu au fost testate mai multe sisteme de operare, iar în al doilea rând, modul de economisire a bateriei se folosește de programe de tipul AdBlock. Acestea pot avea un efect benefic asupra autonomiei și nu au fost incluse și în Chrome. Cantitatea de energie consumată nu este decât una dintre numeroasele probleme pe care le-a înregistrat browserul companiei din Cupertino în trecut. Pe parcursul timpului, utilizatorii s-au plâns și de cantitatea uriașă de RAM consumată și de viteza mică. Noul feature din Opera este disponibil, pentru moment, doar în versiunea pentru dezvoltatori, însă va deveni standard în viitorul apropiat.