15 iul. 2016 | 16:20

Mostră din internetul viitorului: Orange a făcut primul test public al rețelei de internet cu viteză de un 1Gbps

ACTUALITATE
Mostră din internetul viitorului: Orange a făcut primul test public al rețelei de internet cu viteză de un 1Gbps

Statisticile arată că România se află printre țările norocoase, care beneficiază de internet rapid, cu o viteză medie de internet de 16.070 Kb/s, cu puțin peste Statele Unite.

Ieri, cei de la Orange au testat în premieră în România viteze de internet mobil de 1 Gb/s, cu ajutorul unei rețele locale modernizate și unui prototip Huawei. Ștefan Slavnicu, director de tehnologie al Orange, a declarat că, până în 2020, am putea avea viteze de descărcare de 1 Gb/s și de 150 Mb/s pentru descărcarea datelor, dar pentru asta sunt necesare investiții imense în infrastructură. Anul trecut, operatorul a anunțat un buget de investiție de 500 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Vitezele sunt confirmate de Net Meter:

Orange viteza 1 gbps

Desigur, tehnologia ar putea fi disponibilă chiar mai curând, cu condiția să existe cerere pe piață și să apară dispozitive compatibile, care să suporte o astfel de viteză. Datele oficiale sună promițător: în primele trei luni ale acestui an, traficul de internet pe mobil din România s-a dublat față de primul trimestru al lui 2015, iar traficul de date 4G a crescut de patru ori în aceeași perioadă. Peste 65% dintre clienţii Orange un smartphone iar peste 71% din traficul 4G este realizat de pe smartphone

Nu este vorba despre 5G-ul despre care am mai vorbit, ci despre un 4,5G, numit astfel pentru că utilizează în același timp cinci benzi diferite. O astfel de tehnologie este destinată tipurilor de entertainment care prind din ce în ce mai mult teren: consum de conținut 4K, realitate virtuală, realitate augmentată, filmare cu ajutorul dronelor și servicii IoT (Internet of Things).

De asemenea, Orange a confirmat acoperirea 4G îmbunătățită pe rutele A1 (București – Pitești), A2 (București – Constanța) și A3 (București – Ploiești), pe DN1 (București – Brașov) și DN39 (Constanța -Vama Veche). Pentru cei care aleg să plece în vacanță cu trenul, Orange permite accesul la viteze 4G în anumite garnituri de pe rutele feroviare care leagă Bucureștiul de Constanța și de Brașov.

Noi am făcut un drum până la mare cu un router WiFi on board și ne-am declarat mulțumiți: am urmărit două episoade din Black Mirror, două documentare Investigation Discovery și am făcut abuz de YouTube, Deezer, Facebook și Instagram pe un Samsung Galaxy S7, fără să întâmpinăm vreo problemă nici cu conexiunea WiFi, nici cu cea oferită de datele mobile. Am testat și o transmisiune live din drona aflată deja la mare în timp ce încă eram în București, ca să vedem ce ne așteaptă.

Drona Orange