10 mart. 2016 | 09:30

Microsoft vrea să vă folosiți telefonul pentru autentificare în Windows 10

ACTUALITATE
Microsoft vrea să vă folosiți telefonul pentru autentificare în Windows 10

În cazul în care v-ați săturat să introduceți parole pe computer, noul proiect la celor de la Microsoft care folosește un smartphone cu Windows 10 Mobile pentru aceeași operațiune s-ar putea să vă încânte.

Cei mai mulți dintre noi au ajuns să folosească o parolă pentru a se autentifica pe computer, iar Windows 10 tinde să fie, cu chiu, cu vai, sistemul de operare omniprezent pe PC-uri. Pornind de la această premisă, oficialii Microsoft au căutat o soluție pentru a elimina necesitatea introducerii unei parole foarte complexe, fără vreun compromis pe partea de securitate derivată din acea parolă.

Răspunsul a venit sub forma unei aplicații din Windows Store care momentan este în variantă beta și nu poate fi descărcat de către orice posesor de Windows 10 Mobile, deși aceea este singura platformă compatibilă. Denumirea ei este Phone Sign-in Beta, iar descrierea ei este foarte sugestivă – ,,Primul pas către o lume fără parole.” Funcționalitatea, de asemenea, e foarte ușor de înțeles, prin intermediul unei conexiuni Bluetooth între mobil și laptop, este suficient doar să scoateți laptop din buzunar și în câteva secunde veți fi autentificați.

Acesta nu este primul efort al celor de la Microsoft de a înlocui parola cu ceva mai facil. Majoritatea funcțiilor incluse în spatele concepului Windows Hello din Windows 10 nu fac decât să diversifice modul în care vă puteți accesa PC-ul, fie prin capturi de webcam, fie prin senzori pentru citirea amprentelor. În momentul în care introducem telefonul în ecuație, situația s-a simplificat și mai mult.

Nu trebuie decât să vă împerecheați PC-ul cu telefonul cu Windows 10 Mobile prin Bluetooth folosind aplicația de smartphone. După aceea, în orice moment, puteți intra în respectivul program și să atingeți numele computerului pe care îl vreți deblocat. Procesul de autentificare ar trebui să aibă loc instant.

În versiunile viitoare ale Phone Sing-in Beta ni se promite că va fi introdus suportul pentru Microsoft Account, autentificare prin VPN sau pe diverse website-uri. Generarea parolelor de unică folosință este de aemenea pe listă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele