23 feb. 2016 | 15:20

Microsoft așteaptă ca ”lumea să fie gata” pentru ochelarii HoloLens

ACTUALITATE
Microsoft așteaptă ca ”lumea să fie gata” pentru ochelarii HoloLens

De ceva vreme, Microsoft face reclamă ochelarilor HoloLens prin tot felul de proiecte legate de educație și știință. În ciuda acestei reclame agresive, Microsoft a decis să amâne HoloLens pe o perioadă nedeterminată.

Microsoft vrea să credem că ochelarii HoloLens sunt incredibili. Aceștia vor merge cu tot felul de programe de modelare 3D, vor fi dedicați inginerilor și studenților de medicină, iar mai nou, chiar și NASA se vor folosi de ei pentru a construi piese din industria aerospațială. În plus, am aflat că Microsoft plănuiește să lanseze un dev kit pentru ochelari undeva pe la începutul anului (deci cam pe acum) iar prețul ochelarilor va costa suma usturătoare de 3000 de dolari.

Conform Recode, se pare că Alex Kipman a mai adăugat în urma prezentării ochelarilor la TED că firma nu dorește să repete eșecul programului Kinect pentru Xbox. După ce a fost comercializat ca fiind o tehnologie uimitoare, numărul mare de jocuri mediocre dedicate platformei Kinect a făcut ca întregul interes pentru această tehnologie să dispară treptat, totul terminându-se într-un eșec comercial. Conforum lui Kipman, așa ceva nu trebuie să se mai repete.

Așadar, Microsoft a decis să aibă o altă abordare asupra noilor ochelari de realitate augmentată. Chiar dacă piesele și tehnologia din spatele ochelarilor va fi gata destul de curând, va trece o perioadă până când ochelarii vor fi dispoibil clienților de rând. Motivul din spatele acestei decizii e simplu: Microsoft așteaptă apariția unui număr mare de aplicații excelente care să fie compatibile cu noii ochelari, până când aceștia să fie introduși pe piață.

Kipman consideră că ”dacă un consumator ar cumpăra ochelarii astăzi, ar avea doar 12 lucruri de făcut cu ei, și ar zice: OK, am cumpărat un produs de 3000 de dolari cu care pot face abia 12 lucruri iar acum stă pe un raft și se pune praful pe ei.” Kipman a mai adăugat ”când voi simți că lumea e gata pentru ei, atunci vom scoate produsul pe piață. Ar fi imediat după ce vom zice ”da”, iar până acolo ar putea dura foarte mult timp.”

De aici putem trage două concluzii. Prima ar fi că Microsoft chiar intenționează să vândă până la urmă ochelarii pentru suma astronomică de 3.000 de dolari și doi, faptul că Microsoft a observat foarte atent procesul de dezvoltare al ochelarilor Oculus Rift care au stat trei ani în dezvoltare și în atenția dezvoltatorilor, până când să fie lansați anul acesta. Chiar și așa, ochelarii celor de la Oculus vor costa de cinci ori mai puțin și are deja sute de aplicații disponibile. Într-adevăr, dacă ar fi să ne luăm după Kipman o să treacă multă vreme până când consumatorii de rând vor putea pune mâna pe ochelarii Microsoft.