02 aug. 2016 | 11:58

Metodă neobișnuită de slăbit: pompa care îți extrage mâncarea din stomac

ACTUALITATE
Metodă neobișnuită de slăbit: pompa care îți extrage mâncarea din stomac

Un nou dispozitiv destinat slăbirii, care se implantează direct în stomac, a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration).

Dispozitivul se numește AspireAssist și a fost creat de compania Aspire. Practic, funcționează ca o pompă care extrage mâncarea din stomacul celor care se străduiesc să slăbească. Deși sună puțin extrem, FDA a aprobat dispozitivul după o serie de teste clinice încununate de succes. Aspire a început să distribuie dispozitivul către mii de pacienți, potrivit Interesting Engineering.

Practic, AspireAssist extrage mâncarea din stomac și o depune într-un sac care reduce conținutul cu o treime. Astfel, aportul caloric e diminuat drastic. Întâi, este necesară implantarea unui tub mic în stomac, printr-o tehnică chirurgicală invazivă la un nivel minim, care se pare că durează doar 15 minute. Procedura se desfășoară în timp ce pacientul este sub anestezie, iar spitalizarea nu necesită decât câteva ore. Odată implantat în stomac, tubul iese prin pielea pacientului, după cum se poate observa în clipul de mai sus.

În prima oră de digestie, stomacul inițiază procesul de digerare a mâncării prin formarea chimului gastric, care urmează să fie evacuat în intestinul subțire. AspireAssist aspiră mâncarea înainte ca aceasta să intre în această fază. Pompa este operată manual și se atașează de dispozitivul de la suprafața pielii. Dispozitivul ar trebui să fie folosit la toaletă, la 20-30 de minute după masă, astfel încât mâncarea extrasă să fie aruncată direct în toaletă.

Dat fiind faptul că AspireAssist reduce mâncarea cu 30%, corpul primește, în continuare, necesarul caloric necesar pentru a funcționa în condiții optime. Dezvoltatorii dispozitivului spun că cei 171 de participanți la teste au slăbit exact cât își doreau și că își mențin greutatea dorită de patru ani. De asemenea, aceștia au explicat și că, odată implementat, dispozitivul poate fi înlăturat printr-o procedură de 10 minute, așa că pacientul nu rămâne cu el „pe cap” toată viața.