20 nov. 2016 | 15:25

McLaren BP23 este bolidul ce readuce la viață legendarul F1

ACTUALITATE
McLaren BP23 este bolidul ce readuce la viață legendarul F1

McLaren BP23 este o nouă mașină exotică ce se află deja în lucru și care va readuce în prim-plan clasicul F1.

În lumea super-mașinilor, McLaren F1 este unul dintre cele mai speciale modele produse vreodată. Chiar și la 25 de ani după apariția sa, viteza maximă de 386km/h face ca mașina să rămână cea mai rapidă la categoria de motoare cu aspirație naturală. Automobilul a dominat circuitul de la Le Mans și rămâne una dintre cele mai frumoase mașini exotice.

Unul dintre elementele ce a consacrat acest model a fost faptul că mașina avea trei locuri, iar scaunul șoferului era așezat în față, pe centru. Acest design revine în cadrul lui McLaren BP23.

”Oamenii au vrut dintotdeauna să vadă un succesor spiritual pentru F1”, arată John Paolo Canton, directorul de relații publice al McLaren. Producătorul auto a încercat să ofere asta prim intermediul lui P1, în 2013, dar publicul nu a considerat că acesta ar fi cu adevărat succesorul clasicului F1.

În prezent, un vehicul la fel de inovator ca F1 e greu de creat, având în vedere dominația instaurată de mai toți producătorii, dar nu trebuie să uităm cât de special a fost F1 în 1992. A fost prima mașină de serie creată cu o caroserie de fibră de carbon de tip monococă. Motorul V12, de 6,1 litri, a fost, de asemenea, primul care a depășit bariera de 100 de cai putere/ litru, având 618CP. Chiar dacă mașina nu a fost creată pentru curse, F1 a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans, din 1995, cu alte mașini de acest fel venind pe locurile 3, 4 și 5.

Detaliile despre BP23 sunt inexistente, deoarece inginerii abia s-au pus pe treabă în ceea ce privește mașina. Probabil că următoarele luni vor aduce la suprafață noi informații despre specificațiile tehnice ale viitorului bolid.