31 oct. 2016 | 13:16

Mașinile autonome vor avea nevoie de drumuri inteligente

ACTUALITATE
Mașinile autonome vor avea nevoie de drumuri inteligente

Mașinile autonome au devenit subiectul multor știri în ultima perioadă, dar încă nu s-a scris foarte mult despre legătura dintre acestea și infrastructură.

Infrastructura rutieră va juca un rol important în modul în care mașinile autonome se vor dezvolta și vor rula, iar acest aspect este discutat într-un articol al Application Resource Center, citat și de readwrite.com.

”Dacă ne uităm la cel mai simplu nivel al mașinilor automatizate și conectate, pentru ca lucrurile să meargă bine este nevoie de un întreg ecosistem”, spune Tammy Meehan Russel, de la producătorul de materiale avansate 3M. ”În cel mai de bază plan, ecosistemul este alcătuit din mașinile autonome, din oameni, dar și din infrastructură.”

3M va avea un rol important în viitorul plănuit pentru mașinile autonome, fiind cel mai mare producător de semne de circulație din Statele Unite, acestea fiind acoperite cu materiale reflectorizante. Compania mai produce și vopsea reflectorizantă folosită deja pentru marcajele rutiere de pe mai multe autostrăzi din SUA.

Mai mult, aceștia au creat și linii speciale pentru marcaje, acestea având o meșă specială de metal, care ajută mașinile autonome să se mențină pe șosea. Liniile ”inteligente” de la 3M sunt testate în prezent la Mobility Transformation Center de la Universitatea din Michigan, unde se lucrează la diverse tehnologii pentru noile autovehicule.

Mulți ingineri susțin că mașinile autonome vor fi conștiente de propriile acțiuni datorită echipamentelor de bord, bazându-se pe inteligență artificială, pe capabilități de învățare, pe senzori și pe rețele neurale. Cu toate acestea, cercetătorii de la MTC spun că la fel de importantă este abilitatea vehiculelor de a comunica, atât cu celelalte mașini, cât și cu infrastructura pe care rulează.

”Credem că avem nevoie de un mod foarte sistematic de înțelegere a modului în care camere și radarul văd mediul înconjurător, pentru a crea o infrastructură ideală dedicată mașinilor autonome”, spune Huei Peng, director al MTC.