12 sept. 2016 | 15:15

Mașinile autonome, ”prietene” cu poliția: cum va lucra Google cu autoritățile

ENTERTAINMENT
Mașinile autonome, ”prietene” cu poliția: cum va lucra Google cu autoritățile

Mașinile care se conduc singure produse de Google vor ușura considerabil, în mod automat, munca polițiștilor.

Noua invenție a celor de la Google funcționează pe baza unor senzori din interiorul mașinii care pot recunoaște luminile girofarurilor poliției (roșu și albastru). După această identificare, mașina se oprește automat pe marginea străzii și lasă vehiculele autorităților să treacă.

Această inițiativă este gândită în scopul micșorării numărului de accidente rutiere cauzate de șoferii care nu știu ce să facă atunci când observă un vehicul pentru intervenții de urgență.

De asemenea, Google folosește o cantitate foarte mare de date pentru a face senzorii capabili să diferențieze între luminile din trafic, lumina soarelui și vehiculele pentru urgențe.

Momentan, cei de la Google se concentrează pe mașinile de poliție, dar mai mult ca sigur vor include, în viitor, și celelalte vehicule care îi obligă pe șoferi să oprească.

Comunicarea dintre mașini și stradă poate reprezenta o altă modalitate prin care șoferii să fie atenționați cu privire la vehiculele de urgențe. Ceea ce ar putea reduce considerabil timpul revenirii pe șosea al mașinii oprite.

Cei de la Google au creat o varietate de programe pentru a face sistemul lor de conducere automată mai ușor de folosit și mai sigur pentru oameni. Spre exemplu, o nouă funcție adăugată recent permite recunoașterea bicicliștilor. Mașina îi detectează automat și le acordă spațiul de care au nevoie pe stradă.

Deși aceste inițiative sunt admirabile și demne de luat în seamă, drumul până la mașina care se va conduce singură este unul lung. Acest tip de mașină încă nu știe cum să se descurce în anumite situații. Iar acest aspect este unul dintre motivele principale pentru care producătorii de autovehicule complet automate sunt reticenți cu privire la testarea lor în lumea reală.

Autor: Andrei Geornoiu