27 iun. 2016 | 10:23

Maserati Alfieri va fi o mașină electrică de invidiat

ACTUALITATE
Maserati Alfieri va fi o mașină electrică de invidiat

Aflată momentan în stadiu de concept, Maserati Alfieri s-ar putea să fie una dintre cele mai atrăgătoare mașini electrice, chiar dacă nu va reorienta complet producția companiei către astfel de automobile.

În teorie, din ce în ce mai multe persoane găsesc fascinația pentru mașini electrice. Nu de alta, dar astfel de bolizi sunt mai ușor de întreținut pe termen lung, iar consumul este semnificativ mai mic. Dacă ar fi să găsim o problemă pentru adopția unor astfel de mașini, aceea ar viza rețeaua de stații de încărcare în țări precum România.

Pe de altă parte, creatorii de mașinii de viteză, care au devenit sinonime cu consumuri absurde de combustibil, au făcut tot posibilul să evite acest trend. În definitiv, dacă ignori complet factorul ecologic, aproape că ar fi o rușine să-ți iei un Ferrari, Porsche sau Lamborgini, doar pentru că este disponibil într-o variantă electrică și, implicit, consumă mai puțin.

Trecând însă pe această viziune, Maseratii se pare că ia foarte în serios producerea unui bolid electric sub formă de experiment, un fel de testare a pieței. Oficialii Fiat Chrysler Automobiles, compania care deține Maserati, au afirmat că se gândesc să iasă pe piață cu un astfel de automobil, măcar pentru a fi prima mașină electrică de la un producător italian de lux. 

Proiectul a fost detaliat într-un interviu recent acordat de Sergio Marchionne pentru Bloomberg. În respectivul context, CEO-ul Fiat Chrysler Automobiles a afirmat că un Maserati Alfieri concept electric ar putea fi realizat. Alfieri, ce poartă numele unuia dintre cei cinci frați Maserati care au fondat compania, a fost dezvăluită într-o variantă pe benzină pentru prima dată la Salonul Auto de Geneva în 2014. Începerea producției a fost confirmată tot pentru 2014, ca o parte componentă a planului cincinal a FCA.

Variantă electrică de Maserati Alfieri, dacă se va materializa vreodată, va intra în producție în 2019, iar la primii utilizatori va ajunge în 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele