22 dec. 2016 | 09:31

Mark Zuckerberg ne arată cum funcționează inteligența artificială din casa sa

ACTUALITATE
Mark Zuckerberg ne arată cum funcționează inteligența artificială din casa sa

A trecut mult timp de când am început să aflăm detalii despre sistemul de inteligență artificială folosit de Mark Zuckerberg, dar acum îl vedem în acțiune.

Mark Zuckerberg, pe lângă faptul că este CEO-ul Facebook, se pare că este și un programator foarte priceput cu o cantitate semnificativă de timp liber. Altfel, ar fi fost imposibil ca sistemul foarte complex de inteligență artificială pe care îl are în casă să fie realizat într-un timp relativ scurt. Conform postării de pe Facebook a lui Zuckerberg, doar un an i-a luat pentru a scrie programul pe care îl vedeți în acțiune în clipul de mai sus.

Inspirația pentru acest proiect inovativ i-a venit din filmul Iron Man. Pentru o perioadă destul de lungă, acesta a fost intitulat Jarvis, la fel ca inteligența artificială folosită de Robert Downey Jr. în Iron Man. Pentru a înțelege mai bine statutul lui Zuckerberg printre vedetele de la Hollywood, merită să aveți în vedere că Downey Jr. s-a oferit chiar să fie vocea respectivului asistent virtual. Nu este exclus să fi fost o glumă, dar oricum ar fi fost interesant.

Nici cu soluția de compromis la care a ajuns Mark Zuckerberg nu îmi este rușine. La final, varianta sa de Jarvis a ajuns să folosească vocea lui Morgan Freeman. Trecând însă peste detaliile ce țin de creația acestui sistem elaborat de inteligență artificială, mai interesant este modul în care funcționează. În clipul de mai sus de câteva minute, CEO-ul Facebook ne arată un amalgam de funcții la care poate apela atât prin intermediul unor comenzi vocale, cât și prin mesaje scurte tastate pe telefon.

Pe lângă faptul că AI-ul cu pricina are abilitatea să controleze echipamente din casă, sistemul de încălzire și de iluminat, același asistent virtual pare să aibă în vedere programul lui Zuckerberg de peste zi. Interesant mi s-a părut și faptul că a recunoscut persoanele de la ușă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele