14 oct. 2016 | 13:30

Legea Big Brother a fost declarată constituțională

ACTUALITATE
Legea Big Brother a fost declarată constituțională

Legea Big Brother, care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal în sectorul comunicațiilor electronice, respectă legea fundamentală.

După cum probabil știți deja, legea Big Brother a trecut în urmă cu câteva săptămâni atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. Actul, în sine, reprezintă, de fapt, o modificare a legii 506/2004 privind prelucrarea datelor personale, precizează că datele de trafic ale abonaților și utilizatorilor serviciilor de telefonie și internet trebuie șterse sau făcute anonime în cel mult trei ani. De asemenea, se reglementează modul în care autoritățile au acces la astfel de informații.

După cum scriu și cei de la Mediafax, cea mai importantă, dar și cea mai contestată prevedere este cea care specifică faptul că, furnizorii de rețele publice de comunicații de rețele electronice destinate publicului sunt nevoiți să pună la dispoziția instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și al securității naționale datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția informațiilor cu caracter personal. Desigur, este necesară autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, iar informațiile.

Acum, Curta Constituțională a decis că legea, care a fost atacată de mai multe ori pe parcursul timpului, respectă legea fundamentală a țării noastre. Printre informațiile la care ar putea avea acces autoritățile ar fi cele în legătură cu dispozitivele folosite și site-urile vizitate. Furnizorii de internet ar fi nevoiți să păstreze informațiile timp de trei ani de zile,

Potrivit legii, conţinutul comunicării poate fi stocat şi interceptat doar în cadrul legal existent. Este, de asemenea, prevăzut controlul procurorului şi al judecătorului asupra căror date pot fi vizate de poliţia judiciară, ceea ce poate atenua temerile cetăţenilor că le-ar fi încălcate drepturile şi îngrădite libertăţile. În luna ianuarie a anului 2015, George Maior, fostul șef SRI a demisionat, susținând ulterior că motivul demisiei sale a fost respingerea legilor Big Brother de către CCR.