31 dec. 2016 | 14:00

Cum calmezi valurile unui lac cu o lingură de ulei de măsline

ACTUALITATE
Cum calmezi valurile unui lac cu o lingură de ulei de măsline

Este oare știința ceva greu de înțeles? Cu siguranță, iar calmarea valurilor unui lac cu o lingură de ulei de măsline pare, fără îndoială, una dintre cele mai trăsnite descoperiri. Voi v-ați gândit să turnați ulei în apă pentru a o “calma”?

Toată lumea știe, sau ar trebui să știe, că uleiul de măsiline este sănătos pentru ficat, benefic în curele de slăbire, dă un gust minunat mâncării și este făcut din măsline. Ei bine, asta știam până acum, dar lucrurile s-au schimbat. Poate vreți să înotați într-un lac, dar suflă vântul și valurile vă enervează. Nicio problemă! Turnați un pic de ulei în apă și gata cu valurile.

Un videoclip postat pe canalul de YouTube What The Physics?, arată un fizician de la Universitatea Harvard care ne demonstrează unele dintre proprietățile moleculare ciudate al uleiului de măsline, relatează iflscience.com.

Ok, deci tot ceea ce ne trebuie este o lingură de ulei de măsline și un lac, iar experiența este uimitoare.

Prin turnarea unei simple linguri de ulei de măsline în lac, el arată mai întâi și apoi explică cum plutește uleiul pe suprafața apei. Uleiul începe să se întindă și ceează un strat gros cât o moleculă. Îm mod misterios, acest strat pare să calmeze valurile lacului cauzate de vânt. După cum sublinează cercetătorul Greg Kestin, dacă măsurați dimensiunea apei fără valuri, vă puteți da seama cât de mare este o moleculă.

S-ar putea să pară o simplă curiozitatea, dar acest principiu are, de fapt, o multitudine de aplicații, inclusiv cel anti-reflexie (sticla inviziblă), folosită pentru ecranele de telefon sau ochelari.