13 ian. 2016 | 14:20

Lenovo a adus la CES 2016 tableta pe care o poți face laptop, proiector și cameră 3D

ACTUALITATE
Lenovo a adus la CES 2016 tableta pe care o poți face laptop, proiector și cameră 3D

Fără să mai fie o surpriză, piața tabletelor e în scădere. Totuși, Lenovo a mai prezentat una la CES 2016 pe care a făcut-o drept hibrid modular. Se numește ThinkPad X1 Tablet.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet ar putea trece drept o tabletă banală. Folosește un procesor Intel Core m7, care ar trebui să aibă o autonomie de până la 10 ore, are un ecran de 12 inci, Windows 10, un scanner de amprente și un stand pe care să sprijini tableta când vrei să urmărești un serial. Este banală până când afli că nu ea este specială, ci modulele pe care le poți cumpăra.

La CES 2016, Lenovo a prezentat pentru aceasta trei dintre ele: cel de productivitate, prezentare și camera Intel RealSense, care îi permite unui gadget să „vadă” mediul în 3D, nu doar bidimensional. După o astfel de scanare a unui obiect sau om, spre exemplu, poți printa 3D un model similar. De la Lenovo urmează și un telefon care poate face același lucru.

ThinkPad X1 va fi disponibilă începând cu luna februarie, la preţul de 900 de dolari. Modulele costă astfel: 150 de dolari pentru cel de productivitate dotat cu baterie externă și porturi HDMI și USB, 280 de dolari pentru cel de productivitate care are un proiector integrat și 150 de dolari pentru RealSense. Nu este chiar cel mai mic preț, dar ideea pe care o are compania ar putea da rezultate destul de bune în vânzări.

Ceea ce Lenovo propune este un dispozitiv la granița dintre tabletele Surface și iPad, destul de bun atât pentru divertisment, cât și pentru productivitate, atât ca înlocuitor de laptop, cât și gadget ultraportabil. Este puțin din toate, pentru că nevoile utilizatorilor sunt diferite. N-am avut prea mult timp la dispoziție s-o testez, dar conceptul de tabletă modulară este singurul atu care m-ar face să dau 900 de dolari pentru ea.

X1 Tablet de la Lenovo, prezentata la CES 2016-7

Totuși, dacă Lenovo nu va furniza și mai multe module pentru ThinkPad X1, atunci va fi un dispozitiv degeaba. Același lucru este valabil și pentru alt produs al companiei pe care l-am văzut la CES 2016. Pe „Adevărul” am spus că la show-ul din Las Vegas gadgeturile Lenovo X1 îţi arată ce mai înseamnă tabletele în 2016. Ei bine, cu siguranță a trecut vremea în care piața era interesată de orice astfel de dispozitiv. Odată ce s-a întâmplat asta, au început și producătorii să le caute o nișă potrivită. Ce a identificat Lenovo cu aceasta e segmentul acela mic al oamenilor care au laptop și smartphone, dar vor ceva intermediar și fără prea mare compromis. Poate doar prețul e o problemă: e mare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele