15 sept. 2016 | 17:04

Jumătate de milion de jucători Pokemon Go au descărcat o aplicație virusată

ACTUALITATE
Jumătate de milion de jucători Pokemon Go au descărcat o aplicație virusată

Pokemon Go a devenit un fenomen global la foarte puțin timp după lansarea din iulie, iar asta se pare că a atras și atenția hacker-ilor.

După cum probabil știți, lansarea inițială a Pokemon Go s-a făcut într-un număr limitat de țări. Cu toate acestea, fani de pe întreg mapamondul au dorit să ruleze jocul. Pe o mulțime de site-uri neoficiale au apărut variante ale aplicației disponibile spre download, iar unele dintre ele au fost infectate încă de atunci cu malware, prin care hacker-ii au putut chiar să preia controlul smartphone-urilor afectate.

După ce lansarea la nivel global a jocului a avut loc, nu a mai fost nevoie ca utilizatorii să ruleze variante neoficiale, iar jocurile ce veneau la pachet cu malware au dispărut. Asta nu înseamnă că s-a pus punct tuturor problemelor.

Noile aplicații ce pot afecta utilizatorii sunt create ca ghiduri pentru joc, de exemplu. Un astfel de semnal de alarmă este tras de către Kaspersky Lab, ce a analizat mai multe aplicații și a găsit cel puțin una cu probleme.

”Guide for Pokemon Go New” a fost disponibilă în Play Store până de curând, și a fost descărcată de mai bine de jumătate de milion de utilizatori. Aplicația oferă informații despre joc și despre cum să-ți antrenezi pokemonii cu succes. Ghidul vine la pachet și cu malware, însă.

Într-o postare pe blog realizată de Roman Unucheck, preluată și de digitaltrends.com, acesta afirmă că aplicația ”poate descărca malware de root-are a telefonului, obținând astfel acces la funcțiile sistemului Android”. De asemenea, acesta menționează că aproximativ 6000 de telefoane au fost deja infectate.

Conform Kaspersky Lab, acest tip de malware nu se activează imediat ce aplicația a fost instalată. Atunci când o face, însă, va umple telefonul victimei cu tot felul de reclame. De asemenea, poate instala în secret și alte aplicații pe telefon.

Dacă ați instalat aplicația ”Guide for Pokemon Go New” din Play Store, este recomandat să o dezinstalați cât mai repede și să rulați un antivirus pentru a afla dacă telefonul este în siguranță.

Autor: George Stanciu