12 oct. 2016 | 19:05

Jocurile copilăriei: cele mai reușite titluri, în opinia cititorilor Playtech

FEATURE
Jocurile copilăriei: cele mai reușite titluri, în opinia cititorilor Playtech

Jocurile copilăriei au trezit interesul multor cititori Playtech, care ne-au sugerat titluri potrivite pentru un asemenea articol.

După recentul articol cu privire la jocurile copilăriei pe PC, cititorii Playtech ne-au oferit câteva sugestii în legătură cu titlurile pe care am fi putut să le includem. Unele dintre aceste sugestii ni s-au părut foarte interesante, astfel că am decis să scriem un nou material, în care să includem câteva dintre cele văzute de comunitate drept jocurile copilăriei.

Top jocuri video retro: Quake

După cum am spus și într-un articol precedent, Quake este unul dintre primele FPS-uri create vreodată și unul care continuă să inspire creatorii de shootere la două decenii după lansarea sa. Quake și celelalte titluri ale seriei au avut o contribuție decisivă când vine vorba de popularizarea jocurilor video de tip multiplayer online. În campania single-player a acestuia, jucătorii erau nevoiți să se lupte pe parcursul a 30 de niveluri cu inamicii Quake, pentru a stopa o invazie a Pământului și pentru a salva omenirea. Există multe elemente inspirate de Doom, însă Quake a reușit să adauge câteva lucruri noi atât în modul single, cât și în cel multi.

De curând, jocul a împlinit vârsta de 20 de ani, iar dezvoltatorii au sărbătorit într-un mod cât se poate original. Cei de la MachineGames, aceeași echipă de dezvoltatori din spatele Wolfenstein: The New Order, au publicat online, complet gratuit, o nouă misiune pentru primul joc din seria Quake. Primele reacții pentru respectivul DLC au fost publicate deja online, iar feedbackul este fantastic. Quake și celelalte titluri ale seriei sunt jocuri clasice pe care merită să le încerci și pot fi descărcate de pe Steam.

Top jocuri video retro – Half-Life

Când vine vorba de shootere, nimeni nu a spus-o mai bine decât cei de la IGN: ”Istoria shooterelor poate fi împărțită în două etape: înainte de Half-Life și după Half-Life”. Practic, oricine se consideră fan al acestui gen trebuie să fi încercat măcar o dată Half-Life, joc care nu include videoclipuri și în care jucătorii îl controlează în permanență pe Gordon Freeman, personajul principal. Jocul reprezintă un exemplu pentru dezvoltatori din aproape orice punct de vedere, de la gameplay, la povestea propriu-zisă.

Sunt puține alte lucruri pe care eu le pot spune acum despre Half-Life și pe care alții nu le-au spus deja, însă în cazul în care vrei să vezi de ce Half-Life este unul dintre numeroasele jocuri clasice pe care merită să le încerci, îl poți descărca de pe Steam.

Jocurile copilăriei pe PC – Soldier of Fortune

Soldier of Fortune a fost probabil una dintre cele mai plăcute sugestii pe care le-am primit din partea cititorilor. Soldier of Fortune este ”copilul” lui Raven Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din anii trecuți. Probabil că puțini dintre voi vă mai aduceți aminte de ei, așa că voi menționa câteva dintre creațiile lor: Hexen: Beyond Heretic, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast și Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy. Toate acestea au reprezentat succese majore, iar Raven a fost unul dintre acei dezvoltatori care făceau tot posibilul ca fiecare dintre jocurile lor să fie cât mai reușite. Soldier of Fortune reprezintă cea mai importantă realizare a studioului, stârnind numeroase controverse pe parcursul timpului din cauza violenței din joc. Din păcate, nu îl veți găsi sub formă de digital download la vreunul dintre marii comercianți, însă există mulți oameni dispuși să vândă vechile CD-uri.

Jocul video Need for Speed: Porsche Unleashed

Mulți dintre cei născuți în anii ’90 își aduc aminte cu plăcere de NFS Porsche grație experiențelor din internet cafe-urile populare în acea perioadă. Poate nu a fost cel mai reușit titlu al seriei, însă elementul de multiplayer a fost suficient de bun pentru a îi convinge pe mulți să ignore carențele jocului. Din păcate, acesta nu este disponibil pe Origin sau pe Steam în prezent.

Jocul video pe PC – Driver

Driver era considerat de unii într-o vreme cel mai reușit joc cu mașini din istorie. Acesta spunea povestea unui detectiv care se infiltra în mafie, câștigând încrederea șefilor prin realizările sale la volanul unei mașini. Unul dintre elementele care au contribuit la succesul jocului a fost echilibrul perfect găsit de dezvoltatori, astfel încât jocul nu era nici prea realist (evitând riscul de a deveni plictisitor), nici exagerat.

Grand Theft Auto III

GTA III este titlul care a schimbat cunoscuta serie pentru totdeauna. Acesta a introdus elementul third person și un oraș de dimensiuni uriașe pe care jucătorii îl puteau explora în permanență, pentru a descoperi noi lucruri. Desigur, a creat numeroase controverse, iar scandalurile probabil că s-ar fi ținut lanț dacă dezvoltatorii nu ar fi ales să schimbe anumite elemente după producerea atacurilor teroriste de la 11 septembrie. Cu toate acestea, GTA III rămâne unul dintre jocurile copilăriei și poate fi găsit pe Steam, dar și pe PlayStation Store.

Jocul video de strategie – Red Alert 2

Red Alert 2 e vechi de peste 16 ani, însă este la fel de distractiv și oferă aceeași experiență plăcută chiar și în ziua de astăzi. Tot acest succes a venit în contextul în care primele impresii după lansare sugerau că nu ar fi unul dintre cele mai reușite jocuri, dovadă a faptului că review-urile pot produce uneori o impresie greșită.

În anul 2012, cu ocazia aniversarii a 17 ani de la începutul seriei Command & Conquer, EA Games a decis să lanseze pachetul The Ultimate Collection, în care sunt incluse toate jocurile lansate sub această licență, plus toate expansion-urile acestora. Pachetul include titluri de excepție precum Red Alert 2 sau Generals, care au avut parte de succese uriașe în rândul fanilor de strategii în timp real.

Medal of Honor: Allied Assault

Nu în ultimul rând, avem Medal of Honor: Allied Assault. Seria Medal of Honor a apus în ultimii ani, iar titluri precum Allied Assault sunt atât de vechi, încât mulți dintre noi nu ne mai putem bucura de ele în ziua de azi. Asta i-a determinat pe mulți să ceară un remake al lui Allied Assault. Voi ce părere aveți despre această idee? Ați cumpăra un nou Allied Assault?