23 oct. 2016 | 10:00

Istoria Google: 15 fotografii care îți arată cum s-a născut și cum a evoluat gigantul online

ACTUALITATE
Istoria Google: 15 fotografii care îți arată cum s-a născut și cum a evoluat gigantul online

Istoria Google se întinde pe 20 de ani și este presărată de momente importante atât pentru companie, cât și pentru noi, utilizatorii serviciilor acestui gigant online.

Am ales cele mai importante momente din istoria Google și astfel avem 15 fotografii din trecutul companiei, care ne arată cum a fost modelată aceasta, de la bun început și până acum.

istoria google 1

Google a început în 1996, când doctoranzii de la Stanford, Sergey Brin (stânga) și Larry Page (dreapta), au avut ideea revoluționară de a crea un motor de căutare denumit ”BackRub” care să folosească tehnologia ”PageRank”, care ar acorda o anumită poziție unei pagini web, în funcție de câte alte pagini au trimis link-uri către aceasta.

istoria google 2

Primul birou al celor doi a fost chiar camera lor din căminele Standford. Numele ”BackRub” n-a fost de durată, aceștia considerând că ”googol” (care reprezintă un 1 urmat de o sută de zerouri) ar fi mai potrivit pentru cantitatea de date pe care ei voiau să o aibă în motorul de căutare. Varianta ”Google”, mai prietenoasă, a fost aleasă pentru noua companie.
istoria google 3

Primul server Google a fost construit într-o carcasă făcută din piese Lego. La început, adresa acestuia era google.stanford.edu, dar domeniul google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997.

istoria google 4

Pagina principală a Google nu arăta cine știe ce, nici Page și nici Brin fiind cunoscători foarte avansați de HTML. Aceștia au preferat să se concentreze pe lucrurile din ”culise”:

istoria google 5

Cei doi au decis să transforme Google într-o afacere, până la urmă. În martie 1999, aceștia s-au mutat în primul birou Google, din Palo Alto, într-o clădire ce a găzduit și birourile Logitech sau PayPal.
istoria google 6

Google a introdus AdWords la sfârșitul lui 2000, ajutând afacerile să cumpere reclame legate de anumiți termeni de căutare. La acea vreme, Google era deja popular ca motor de căutare, astfel că avea venituri consistente și constante, care au ferit compania de spargerea ”bulei dot-com”.istoria google 7

La cererea investitorului Sequoia, Brin și Page l-au adus pe Eric Schmidt în firmă, acesta devenind primul CEO al Google, în 2000. Astfel, creatorii au avut mult mai mult timp pentru a se ocupa de tehnologia motorului de căutare.istoria google 8

În aceste vremuri, echipa Google devenea deja prea mare pentru birourile din Palo Alto. Astfel, în 2003, compania a închiriat viitorul campus Googleplex de la Silicon Graphics International. Până în 2006, Google a cumpărat campusul și l-a transformat în locul atât de cunoscut astăzi.istoria google 9
Googleplex a devenit un simbol al succesului Silicon Valley. Google a lucrat mult pentru a transforma campusul în ceva inedit. Clădirea principală este cunoscută pentru toboganul care leagă etajul 1 de parter.

istoria google 10

19 august 2004 este un moment important din istoria Google, deoarece reprezintă data când compania a fost listată pentru prima dată la bursă, cu un preț de 85 de dolari pentru o acțiune. În prezent, o acțiune pentru brandul Alphabet, care a devenit compania-mamă pentru Google, costă peste 800 de dolari.

istoria google 11

Pe 1 aprilie 2004, Google a lansat Gmail în variantă beta. Pentru că data a coincis cu Ziua Păcălelilor, presa, dar și mulți utilizatori au crezut că este vorba despre o glumă.

istoria google 12

În 2005, Google a cumpărat un start-up care dorea să creeze un sistem de operare pentru camere foto digitale. Acesta se numea Android și era compania lui Andy Rubin.

istoria google 13

Google a devenit atât de popular, încât termenul ”googling” a devenit un sinonim pentru sintagma ”a căuta pe internet” în limba engleză. În iunie 2006, verbul ”google” a fost adăugat în dicționarul Merriam-Webster.

istoria google 14

Având în vedere că motorul de căutare și-a asigurat poziția întâi în domeniu, istoria Google se ramifică și cuprinde idei orientate către viitor. În 2010, compania a nunțat că lucrează la mașini autonome, care nu au nevoie de un șofer.

istoria google 15
Ultima mișcare importantă din istoria Google este una dintre cele mai șocante: compania și-a schimbat întreaga structură, după ce Brin, Page și Schmidt au transformat Google într-o subsidiară a noii companii Alphabet. Larry Page a devenit CEO-ul Alphabet.

Alte fotografii din aceeași categorie apar în cadrul articolului businessinsider.com.