07 iul. 2016 | 15:19

Internetul și legea: activități online care te-ar putea băga la închisoare

ACTUALITATE
Internetul și legea: activități online care te-ar putea băga la închisoare

Internetul e o iluzie a democrației: ai impresia că ai libertate totală, până în momentul în care ești acuzat pentru că ai comis o ilegalitate pe care nici nu ai conștientizat-o.

[related]

Faptul că infracțiunile în mediul digital nu sunt deloc neglijabile, anumite țări au implementat reglementări speciale pentru utilizarea internetului. Prin urmare, dacă ajungi undeva și nu ești la curent cu codul de legi, s-ar putea să te trezești în arest. Unele dintre ele sunt cât se poate de rezonabile, iar altele sunt absurde.

Comentariile și mesajele te pot băga după gratii

Dacă lași mesaje ofensive sau publici tweeturi agresive, poți avea probleme cam peste tot în lume. De exemplu, două persoane din Leigh, Van Bryan și Emily Bunting, au publicat un tweet referitor la vizita lor în America, care suna cam așa: „Suntem liberi săptămâna asta pentru o bârfă rapidă, înainte să mergem să distrugem America”. Autoritățile i-au interogat timp de cinci ore, iar ei au încercat să le convingă că, în acest context, „distrugerea” are sensul de „petrecere”.

În România, este important de ştiut că atât insulta, cât şi calomnia nu mai sunt prevăzute ca infracţiuni în Noul Cod Penal, în vigoare de la data de 1.02.2014. De asemenea, în Noul Cod Penal sunt prevăzute distinct ca infracţiuni, atât ameninţarea (art. 206), cât şi şantajul (art. 207). Prin urmare, dacă te confrunți cu astfel de situații, nu ezita să acționezi legal.

Chiar dacă nu e vorba chiar despre același lucru, în Siria e interzis să dai anumite comentarii pe internet. În 2007, au fost arestate două persoane pentru că au scris comentarii critice la adresa legilor cenzurii în Siria pe un site.

Ceva la care poate nu te așteptai să îți facă probleme e păstrarea conexiunii WiFi fără parolă. Motivul e logic: dacă nu ai parolă, criminalii sau teroriștii îți pot folosi rețeaua după bunul plac. Un caz de acest tip a fost cel al lui Barry Covert, al cărui WiFi a fost folosit de un vecin pentru accesarea site-urilor cu pornografie infantilă. Ulterior, a fost prins adevăratul vinovat, dar Barry nu a fost scutit de interogările de rigoare.

Uneori, chiar și ștergerea istoricului de pe internet îți poate face probleme. S-a întâmplat tot în Statele Unite, când un bărbat pe nume David Kernell a fost arestat pentru ștergerea acestor informații. A fost investigat de autorități pentru că ar fi spart contul de Yahoo! al candidatei la vicepreședinție Sarah Palin. De asemenea, India impunea păstrarea istoricului timp de trei luni de către toți utilizatorii.

Dansul, traducerea cărților și folosirea Skype sunt considerate infracțiuni

Folosirea serviciilor precum Skype e considerată o infracțiune doar în Etiopia. Legile telecomunicațiilor interzic clar transferul de informații prin servicii VOIP, așa că, dacă ajungi în Etiopia, e bine să ai acest lucru în vedere.

Oricât ar părea de absurd, în Iran au fost arestate șase persoane după ce au publicat un video în care dansau pe „Happy” a lui Pharell. Acestea au primit 91 de lovituri de bici și o sentință de un an de închisoare, care a fost redusă la șase luni. În Rusia, un tânăr a fost arestat timp de 15 zile, împreună cu două femei care au primit arest „doar” 10 pentru că au dansat și au filmat lângă un memorial al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Și traducerea cărților interzise te poate băga după gratii. Autoritățile din Thailanda au arestat un cetățean american care tradusese un articol pe blogul său. Articolul a fost calificat drept „ofensiv pentru autocrație”, dat fiind faptul că regele este considerat autoritatea supremă. Chiar și publicarea de mesaje împotriva lui pe rețelele sociale reprezintă riscuri de închisoare. În Indonezia, o persoană a fost condamnată la închisoare doi ani pentru că a publicat „Dumnezeu nu există” pe Facebook.

De asemenea, și jocurile de noroc online sunt interzise în anumite țări. România nu se află printre acele țări, dar pe listă se află Bangladesh, Brunei, Pakistan, China, Japonia, Coreea, Taiwan sau Vietnam. Despre piraterie nu are sens să mai vorbim. De exemplu, Marea Britanie ia în calcul pedepse cu 10 ani de închisoare pentru pirateria online. Pe măsură ce autorităţile din Regatul Unit înăspresc măsurile împotriva pirateriei online, guvernul britanic ia în calcul ca piraţii să primească, în general, pedepse mai aspre. La ora actuală, acuzaţii sunt pasibili de până la doi ani de închisoare, însă printr-un amendament la legea dreptului de autor pedeapsa ar putea creşte până la 10 ani, scrie presa internațională.

Din fericire pentru noi, în România internetul oferă destul de multă libertate de exprimare și de utilizare. Poți consulta tot pachetul de legi care vizează internetul în țara noastră aici.