18 apr. 2016 | 16:25

Inteligența artificială de la MIT poate prezice atacurile cibernetice

ACTUALITATE
Inteligența artificială de la MIT poate prezice atacurile cibernetice

E foarte util să știi când va avea loc un atac cibernet, înainte să se întâmple. Acum, cei de la MIT au un program care poate prezice aceste atacuri în 85% din situații.

Programele de acest tip funcționează în două moduri: unele sunt inteligențe artificiale care caută anomalii în traficul de internet. Funcționează, dar se întâmplă să afișeze și rezultate greșite și să găsească o amenințare acolo unde nu există. Alte sisteme de software sunt construite pe baza unor reguli dezvoltate de oameni, dar e greu să creezi un sistem care să surprindă orice risc de atac.

Cei de la MIT au construit o nouă inteligență artificială, numită sugestiv AI2  ,care combină cele două abordări. AI2 folosește trei algoritmi diferiți de învățare, pentru a detecta evenimentele neobișnuite. Ca orice sistem cu inteligență artificială, totuși, are nevoie de feedback de la un om pentru a stabili dacă evenimentele acelea chiar sunt suspecte sau dacă e o eroare. Și, evident, cum utilizatorii obișnuiți nu ar putea să facă diferența între diverse atacuri, primele seturi de rezultate ar fi transmise unor experți, potrivit celor de la Gizmodo.

În testele desfășurate până în prezent, inteligența artificială a MIT a folosit 3,6 miliarde de date legate de activitatea pe internet. A putut identifica precis 85% din atacuri, în timp util, și a dat de cinci ori mai puține alarme false decât alte inteligențe artificiale similare. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței Internaționale despre Securitatea Datelor în New York.

Experții susțin că programul va deveni și mai eficient. „Cu cât detectează mai multe atacuri, cu atât primește mai mult feedback expert și, în schimb, va îmbunătăți acuratețea previziunilor viitoare, a explicat Kalyan Veeramachaneni.