19 nov. 2016 | 09:14

Injectarea cu sânge ”proaspăt” ar putea fi secretul „tinereții veșnice”

ACTUALITATE
Injectarea cu sânge ”proaspăt” ar putea fi secretul

Oamenii de știință sunt într-o continuă căutare a secretului „tinereții veșnice”.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au prelevat probe de sânge de la un grup de tineri de 18 ani pe care l-au injectat în şoareci, pentru a vedea efectul. Timp de trei săptămâni, rozătoarele au primit acest tratament, de două ori pe săptămână fiind injectaţi cu plasmă de sânge. Cercetătorii din cadrul Alkahest, o companie farmaceutică din California au comparat comportamentul animalelor injectate cu cel al șoarecilor din grupurile de control, cu vârste între 2 şi 12 luni, potrivit Science Alert.

În mod surprinzător, tratamentul le-a făcut pe rozătoare să se comporte de parcă ar avea vârste mult mai fragede. De asemenea, experţii au descoperit dovezi ale îmbunătăţirii memoriei. Aceştia au aşezat şoarecii trataţi într-un dispozitiv numit labirintul lui Barnes, cu ajutorul căruia au măsurat cogniţia spaţială şi memoria la rozătoare.

Din cauza memoriei slabe, şoarecii în vârstă nu reuşesc să navigheze prin labirintul lui Barnes, însă, în cadrul testelor, animalele tratate s-au descurcat la fel de bine precum șoarecii tineri. Unul dintre cercetători a spus că efectul de întinerire a fost clar și că plasma umană poate îmbunătăți, într-adevăr, cogniția. Conform neurologului Karoly Nikolich, proprietăţile de întinerire ale sângelui uman sunt legate de diferenţa proteinelor din plasma oamenilor bătrâni și a oamenilor tineri.

Plasma conţine sute de proteine, însă cea tânără conţine proteine care întineresc ţesutul. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea dispar şi sunt înlocuite de molecule degradate. Efectul plasmei a putut fi observat atât la nivelul ţesutului, cât şi la nivelul creierului.

Echipa a examinat secţiuni din creierul şoarecilor care au primit tratamente cu plasmă şi cele ale șoarecilor care nu au primit injecţii cu plasmă. Aceştia au descoperit că şoarecii trataţi deţineau un număr mult mai mare de neuroni „proaspeți”. În continuare, cercetătorii vor încerca să afle dacă injectarea plasmei tinere ar putea avea același efect și asupra oamenilor vârstnici.