09 aug. 2016 | 14:54

Îngerii și demonii Elenei Udrea: mântuirea online a politicienilor români

OPINII
Îngerii și demonii Elenei Udrea: mântuirea online a politicienilor români

Până acum Elena Udrea a pozat în „blonda sexy din politică“ și „femeia puternică“, dar vine o vreme în viața fiecăruia când trebuie să se reinventeze, iar fostului ministru pare că i-a cam sunat ceasul.

[related]

Pe nepusă masă, odată cu Postul Sfintei Marii, deputatul încearcă transformarea în „omul pios“ –  mesajele prin care propovăduiește credința și imaginile motivaționale au primit sute de share-uri și comentarii, iar Facebook-ul este plin de glume și ironii la adresa ei (Deci, ce a fumat Nuți?). Sigur, noi facem haz de necaz sau ne indignăm, iar ea cred că se prăpădește de râs pentru că, din nou, a reușit să-i prostească pe unii, dar și să rămână în centrul atenției.

De câteva zile încoace Elena Udrea e pe pace: citește Paraclisul Maicii Domnului și Sistemul Maestrului, ține post, face meditație, dă cu citate din Arsenie Boca și cu subsemnatul la poliție și răspândește fericire. Și toată lumea a luat-o razna (vă invit să citiți comentariile, sunt de-a dreptul savuroase). Ce nu înțelege Elena Udrea e de ce au oamenii „reacții nepotrivite“. Păi hai să vedem.

Elena Udrea (1)

Elena Udrea (5)

Am fost crescută de bunica, o femeie care a fost credincioasă toată viața și care m-a învățat că relația fiecărui om cu Dumnezeu este specială și extrem de personală, că postul este un moment de purificare fizică și spirituală, în care te autoevaluezi și, cel mai important, ești tu cu tine. Un moment extrem de intim. Sigur că Elena Udrea nu a fost niciodată recunoscută pentru modestia sa, dar să faci și din credință o unealtă prin care vrei să câștigi simpatie și să atragi atenția mi se pare josnic, chiar și pentru un politician acuzat de corupție.

Elena Udrea a găsit însă argumentul suprem pentru care e musai să știm ce conține meniul ei de post (cafea cu soia și sirop de caramel sau lapte de migdale, prune deshidratate și orez cu ratatouille de legume): actul credinței și opiniile religioase trebuie împărtășite. Da, cu decență! Știți cum ținea bunica mea post? Cu apă și pâine cu sare. Și nu s-a lăudat niciodată cu acest lucru. OK, bunica era o femeie bătrână, de modă veche, veți spune, dar cunosc alți oameni, tineri, care nu își etalează pe Facebook „programul de post“. Pentru că nu-i nimic de fală și nu are relevanță. Asta, sigur, se aplică doar în cazul în care credința există cu adevărat și nu e doar un prilej de exhibiționism.

Elena Udrea (2)

Apoi, Elena Udrea e supărată că oamenii îi reproșează că acum propovăduiește binele, dar nu l-a făcut „când a putut“ și motivează întoarcerea bruscă spre credință spunând că „acum a vrut Dumnezeu“. E posibil, dar să ai impresia că oamenii mai au încredere în tine sau mai poți fi un model demn de urmat după ce de numele tău au fost lipite acuzații de corupție grave – trafic de influență, luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, tentativă de fraudare a fondurilor europene – e fie o dovadă de prostie (iar aici nu poate fi vorba, pentru că Udrea nu e nici pe departe o femeie fără minte), ori, cum am mai spus, doar o mișcare scabroasă de marketing. Pe de-o parte a funcționat, toată lumea vorbește despre delirul Elenei Udrea.

Elena Udrea (3)

Și Elena Udrea continuă  cu mesajele motivaționale și cu citatele religioase, semn că nu o deranjează câtuși de puțin faptul că actul credinței s-a transformat într-un circ ieftin. Și ăsta e principalul motiv pentru care îmi permit să cred că setea acerbă nu e nici pe departe de credință, ci de publicitate. Un om cu adevărat credincios s-ar fi retras cu decență din această situație de toată jena, iar argumentul cu „dacă ați trece peste faptul că vine de la mine, ați avea doar de câștigat din ceea ce vă împărtășesc“ pentru mine este invalid. Sunt teancuri de cărți de dezvoltare personală și site-uri de profil, iar credința nu se impune și nici nu e un sport sau vreo destinație turistică pe care le poți recomanda, există sau nu. Nu cred că oamenii au început să țină post pentru că asta face și Elena Udrea sau sunt brusc fericiți pentru că asta stă scris pe spatele Elenei Udrea. Românii ar fi mai fericiți dacă nu ar mai fi conduși de o haită de hoți, dacă cei de la putere și-ar face datoria și ar lupta pentru binele lor și al țării, dacă ar avea ce să pună pe masă, dacă nu ar mai lucra pe salarii mizerabile, dacă ar avea acces la educație, dacă ar avea spitale în care să fie tratați nu omorâți. Lucrurile astea cred că i-ar face puțin mai fericiți pe oameni, nu citate din Haanel și deliciile cu care vă țineți postul.

Elena Udrea (4)

„Partea cu religia și practicarea fericirii este dorința mea de a împărtăși o experiență fabuloasă și o cunoaștere care mi se întâmplă acum“, explică fostul ministru. Sigur fiecare e liber să aibă o opinie și să promoveze anumite valori, mai ales dacă sunt pozitive (cum se întâmplă în cazul de față), dar dați-ne dreptul să ne îndoim de sinceritatea unui om care nu a recunoscut nicio clipă ceea ce procurorii DNA au dovedit și care nu le-a cerut iertare vreodată celor pe care i-a prostit: românilor.

P.S. Doamna Udrea, pentru a înțelege mai bine, trasez o paralelă: ce faceți acum e ca și cum Kim Kardashian (nu aveți cum să nu o știți – a devenit celebră în urma unei casete video în care făcea sex și „a rupt“ internetul cu pozele nud, adică s-au viralizat exact ca ultimele dvs. postări) s-ar apuca să țină lecții despre decență. E nefiresc. Mai bine vă folosiți de experiența personală și îi învățați pe oameni de ce nu e bine să fure sau să mintă, cred că v-ar „coafa“ mai bine acest rol.

Alexandra Constanda este Editor Entertainment, adevarul.ro . Scrie despre ce vede la TV și pe Internet, fie că-i de bine sau de rău. vezi toate articolele