29 iun. 2016 | 18:07

Hackerii îți fură identitatea pentru a obține iPhone-uri gratuite

ACTUALITATE
Hackerii îți fură identitatea pentru a obține iPhone-uri gratuite

Infractorii pot dobândi extrem de ușor accesul la contul mobil al unei anumite persoane.

Când vine vorba de telefonia mobilă, majoritatea infractorilor se mulțumesc cu furtul unor dispozitive mobile pentru a le vinde cât mai rapid. Însă există unii pentru care asemenea metode nu sunt suficient de profitabile și care au dezvoltat noi tehnici, mult mai eficiente și mult mai periculoase pentru oamenii de rând. Iar acestea implică obținerea anumitor date în legătură cu o persoană și folosirea identității acelei persoane pentru a avea parte de unele beneficii.

După cum spun cercetătorii din Statele Unite, accesarea contului unei persoane este se poate realiza foarte ușor, mai ales în Statele Unite ale Americii. Acolo, de exemplu, un infractor are nevoie doar de nume, adresă, data de naștere și acel ”social security number”. Ulterior, după ce sună la operatorul de telefonie, acesta poate seta accesul online, poate schimba adresa de mail, poate schimba numărul de telefon mobil și poate muta contul la un alt operator.

Și mai important este faptul că persoana care dobândește acces la cont poate să comande și dispozitive mobile și accesorii, pentru care victima va plăti și pe care el le poate folosi sau le poate vinde mai departe. O americancă, de exemplu, a fost supusă unui astfel de atac. În cazul ei, hackerii i-au furat datele, s-au dus la un magazin în New York și au obținut două iPhone-uri, dezactivându-i telefoanele. Ea a aflat de acest lucru doar atunci când a pierdut semnalul la dispozitivul ei din acea perioadă.

În ianuarie 2013, 1.038 de incidente legate de furtul conturilor au fost înregistrate la de către autoritatea pentru protecția consumatorului din Statele Unite. În luna ianuarie a acestui an, numărul lor crescuse până la 2.658. Problema este una care afectează toți operatorii, indiferent de măsurile luate de aceștia pentru a garanta securitatea consumatorilor. Autentificarea în doi pași ar putea fi o soluție pentru unele persoane, însă nici măcar aceasta nu mai este de ajutor în cazul în care infractorii au acces fizic la telefon.