22 iun. 2016 | 16:07

În viitorul apropiat, am putea avea o bază spațială la jumătatea distanței dintre Lună și Pământ

ACTUALITATE
În viitorul apropiat, am putea avea o bază spațială la jumătatea distanței dintre Lună și Pământ

Agenția Spațială Europeană (ESA) și-a anunțat planul ambițios de a pune bazele unei baze spațiale între Pământ și Lună, care ar putea fi folosită de astronauți pe post de cazare în cadrul misiunilor pe satelitul nostru și nu numai.

Detaliile legate de propunerea ESA nu sunt încă foarte clare, dar se pare că vor fi expuse în cadrul unei conferințe care va fi desfășurată în cursul acestul an. În orice caz, se pare că popasul spațial va deveni realitate în zece ani și că va fi amplasată la jumătatea distanței dintre Terra și Lună. În afară de faptul că ar fi extrem de utilă pentru expediții spațiale și cercetări pe Lună, această bază ar putea fi succesoarea Stației Spațiale Internaționale.

ISS va ieși din serviciu în 2024, după 26 de ani de activitate. Încă nu e clar cum plănuiesc angențiile spațiale din toată lumea să umple golul lăsat de poate ce mai importantă facilitate pentru cercetare spațială. „Lăsați-mă să vă duc într-un exercițiu de gândire 10 ani în viitor”, a spus David Parker, director al Human Spaceflight and Robotic Exploration în cadrul ESA, într-o conferință de presă organizată în Germania cu ocazia întoarcerii lui Tim Peake pe Pământ.

Potrivit lui Parker, noua bază va fi mult mai mult decât o înlocuire a ISS, permițând desfășurarea a și mai multor tipuri de studii, precum și facilitarea accesului la Lună.  „Acesta este habitatul nostru din spațiu, un loc nou în care să trăim și să învățăm cum să lucrăm în spațiu, un fel de tabără destinată explorării Sistemului Solar și suprafeței Lunii. Astronauții se vor putea uita la o Lună neperturbată de oameni în mai mult de 50 de ani. Vrem să ne întoarcem acolo, abia i-am atins suprafața”.

Discuțiile asupra noii baze vor fi intense în cadrul conferinței pe care ESA o organizează anul acesta în Lucerne, Elveția, împreună cu miniștrii europeni. Ideea are și susținerea lui Tim Peake, care încă se recuperează după cele șase luni petrecute în spațiu, efectele fiind descrise drept „cea mai cruntă mahmureală din lume”.
Pentru ESA este foarte importantă și implicarea Marii Britanii, care depinde de rezultatele referendumului Brexit. După cum bine știm, acesta va decide dacă Marea Britanie va rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Oricum, atât NASA, cât și ESA și Rusia au planuri din ce în ce mai mari de a trimite oameni pe Lună în aproximativ zece ani.