28 mart. 2016 | 18:33

IBM accelerează dezvoltarea inteligenței artificiale cu noi procesoare

ACTUALITATE
IBM accelerează dezvoltarea inteligenței artificiale cu noi procesoare

Noile inteligențe artificiale sunt în stare să bată oamenii la mai toate jocurile din lume. Totuși, există momentan un dezavantaj. Pentru a face cele mai bune alegeri, inteligențele artificiale trebuie să ”învețe” diferite tactici timp de zile la rând.

Ei bine IBM intenționează să accelereze procesul prin intermediul căruia inteligențele artificiale pot învăța să cunoască lumea din jur. Cu ajutorul unor noi memorii nevolatile și noi procesoare avansate, inteligențele artificiale ale viitorului nu vor mai avea nevoie de supercalculatoare pentru a putea înțelege lumea din jur. Conform echipei IBM, noile procesoare și memorii nevolatile (memorii flash) vor putea permite reacții mult mai rapide din partea unor inteligențe artificiale precum DeepMind al Google. De asemenea, acestea vor putea recunoaște cu maximă ușurință limbile vorbite din întreaga lume și vor putea oferi traduceri aproape pe loc pentru acestea.

Noile procesoare și memorii RAM sunt necesare, de vreme ce inteligențele artificiale contemporane se bazează pe rețele neuronale care rulează miliarde de operațiuni în același timp. Aceste procese cer extrem de multe resurse din partea memoriei procesorului, microcip care la rândul lui adaugă miliarde peste miliarde de cicluri de calcul. O soluție intermediară oferită de inginerii IBM este dezvoltarea de memorii RAM care pot stoca date cu viteza memoriilor DRAM, întâlnite adesea în plăcile grafice. Deși ideea aceasta a fost acceptată o perioadă, o soluție mai bună a fost dezvoltarea unui nou cip, numit Resistive Processing Unit sau RPU, ce oferă memorii mari în stil DRAM plasate direct pe un cip de calcul.

Aceste noi cipuri pot apela la memoria procesorului cu aceeași viteză cu care acestea sunt calculate, accelerând dramatic viteza memoriilor neuronale și scăzând considerabil nivelul de curent cerut de un astfel de procesor. Un singur RPU ar putea efectua în doar câteva ore o serie de calcule ce ar dura zile întregi pentru o inteligență artificială să le efectueze pe cele mai avansate calculatoare ale zilelelor noastre.

Momentan, tehnologia cipurilor RPU este încă în stadiul de prototip, în timp ce noile plăcuțe RAM cu viteze de transfer regăsite adesea în memoriile DRAM există, dar nu sunt comercializate. Un asemenea avans tehnologic în puterea de calcul a computerelor destinate noilor inteligențe artificiale extrem de avansate ar putea găsi aplicații extrem de profitabile în industria auto. Cum mașinile inteligente sunt un trend în continuă ascendență, nu m-ar mira să vedem un IBM din ce în ce mai implicat în tehnologia ce se va regăsi sub capota mașinilor viitorului.