11 mart. 2016 | 17:22

HP Chromebook 11: prietenul tău din plastic [REVIEW]

ACTUALITATE
HP Chromebook 11: prietenul tău din plastic [REVIEW]

E greu să te desparți de Windows pe un calculator, fie el și un laptop. Oare Chromebook 11 va reuși să ne convingă să luăm o pauză de la sistemul de operare al Microsoft în favoarea celui de la Google? Haideți să vedem.

Chromebook 11 este cea mai nouă variantă de laptopuri de la Google. Fiind fabricat de HP, Chromebook 11 se dorește a fi un aparat dedicat accesibilității înainte de orice. Este mai bun decât laptop-urile anterioare? Posibil. Este mai bun decât laptop-ul tău de acum? Rămâne de văzut.

Evident, depinde foarte mult de ce fel de piese are calculatorul tău portabil sub capotă, iar la un preț considerabil mai mare, cu siguranță îl va lăsa pe micul nostru Chromebook 11 în urmă ”gâfâind”. Întrebarea este: își merită banii la performanțele oferite? Fiind disponibil la un preț standard de 299 euro, sau 99 de euro la un abonament cu OrangeNet 24, Chromebook 11 este un laptop dedicat navigării Internetului și a stocării de date în cloud, oferind un design compact și extrem de prietenos utilizatorilor.

Introducere HP Chromebook 11

Micul laptop cu Chrome OS de la HP are un design simplu, prietenos ce este disponibil la Orange doar în culoarea gri (silver), fiind dedicat atât adulților care doresc un terminal de Internet simplu si vesel, cât și copiilor care au dificultăți în a folosi sisteme de operare ceva mai avansate. Display-ul aparatului are un ecran anti-glare de 11,6 inci, oferind o rezoluție de 1366 x 768 pixeli. Aparatul are parte de un procesor Intel Celeron N2840 la 2.16MHz, 2GB RAM iar memoria internă este de 16GB. Nu vă bazați pe spațiul intern de stocare prea mult pentru că este mai degrabă rezervat descărcării de jocuri și aplicații. Orice ați dori să stocați, o veți putea face doar în Google Drive sau alte site-uri de file sharing. Din câte am observat nu există acces direct la memoria internă a micului laptop, decât dacă doriți să salvați o poză sau un filmuleț pe discul intern în ”Downloads”. Singura alternativă fiind, evident, Google Drive. Din fericire, puteți extinde această memorie internă cu un card microSD. De asemenea, aparatul se bucură de două porturi USB (unul dintre ele pentru încărcarea mobilului) și un port HDMI. De asemenea un jack audio îți va permite să asculți muzică sau clipuri video la căști.

HP Chromebook 11: prietenul tău de plastic [REVIEW]

 

Puncte pro HP Chromebook 11

În primul rând compatibilitatea totală cu aplicațiile Google este un plus. Dacă sunteți familiarizați cu telefoanele Android o să vă intrați imediat în mână atunci când veți utiliza micul Chromebook. Dacă sunteți obișnuiți cu Windows o să fiți puțin bulversați. Desktop-ul, icoanele și aproape tot aspectul desktop-ului o sa vi se pară familiar, dar doar la suprafață. Butonul de ”start” o sa vă deschidă o listă simplă de aplicații la îndemână, în timp ce nu există click dreapta sau orice fel de icoane pe desktop. Aparatul vine cu aplicații preinstalate precum Videocast, Google Docs sau Play Books, iar un număr și mai mare de aplicații pot fi descărcate din Web Store. Dacă nu aveți conexiune permanentă la Internet puteți alege din lista de programe doar pe cele care rulează ”offline”.

Greutatea aparatului este perfectă. Dacă vă căutați un laptop ușor pe care să-l puteți căra oriunde, Chromebook 11 este aproape ideal. La 1,28 kg nici nu o să-l simțiți atunci când îl purtați în ghiozdan, geantă sau mână, iar de asemenea, forma și suprafața plasticului te va ajuta să-l ții ferm, fără niciun discomfort.

Ecranul de 11,6 inci este exact ce ai nevoie pentru un asemenea diagonală. Nu te aștepta să vezi filme la rezoluții 1080p, iar de clipuri 4K nici nu mai vorbesc. Culorile sunt, de asemenea, puțin spălăcite iar acuratețea imaginilor nu este excepțională dar la o rezoluție de 1366 x 768 nu te poți aștepta la prea mult. Chiar și așa, ecranul oferă tot ce ai nevoie la diagonala oferită așa că ne putem considera mulțumiți.

HP Chromebook 11: prietenul tău de plastic [REVIEW]

Durata de viață a bateriei este cu adevărat satisfăcătoare. În timpul unor teste de anduranță am decis să văd cât de repede se descarcă bateria încărcată complet a Chromebook-ului. Deși aparatul ma avertiza că am abia trei ore de utilizare la dispoziție, am reușit să folosesc laptopul șapte ore fără probleme până când acesta a decis să-și dea duhul. În timpul acestor ore l-am utilizat frecvent, deschizând multiple taburi și uitându-mă la mai multe clipuri full HD pe YouTube.

De asemenea, dacă ești permanent conectat la o rețea wireles poți stoca până la 100 GB din conținutul și fișierele tale, pentru că ai acces inclus la Google Drive timp de 2 ani.

Puncte contra HP Chromebook 11

Făcând parte din gama de laptopuri ultraportabile, minusurile unui astfel de aparat pot fi găsite cu ușurință. Totuși le voi sintetiza pe cele mai importante.

În primul rând calitatea plasticului și a finisajului general lasă de dorit. Nu există un singur centimentru din acest laptop care să nu conțină plastic. Până și logo-ul argintiu HP este făcut dintr-un plastic lucios care să imite metalul. Deși acest material ajută în mod considerabil la reducerea greutății laptop-ului, plasticul pare ieftin și asamblat ușor neglijent. Când aparatul e nou, nu este o problemă, dar în viitor aspectul se va degrada din cauza contactului frecvent cu mâinile tale. De asemenea design-ul capacului este uneori neergonomic, de exemplu nu poți da ecranul pe spate nici măcar la 180 de grade, lucru foarte enervant când stai întins în pat și-ți rezemi aparatul pe genunchi.

HP Chromebook 11: prietenul tău de plastic [REVIEW]

Probabil că cel mai predictibil dezavantaj sunt performanțele laptopului. Așa cum ziceam mai sus, poți avea deschise multiple taburi, însă așteaptă-te ca după ce treci de al 16-lea, Chromebook-ul să înceapă să dea semne de ”oboseală”. De asemenea încearcă să nu ai deschise mai multe clipuri full HD concomitent și în niciun caz să nu te uiți la un filmuleț 4K. Lag-ul va fi oribil. Bietul Intel Celeron la 2.16 MHz nu va putea să-ți garanteze divertisment la cele mai înalte standarde, dar la prețul pe care îl are acest Chromebook poate ca nici nu ar trebui. Fii tolerant cu laptop-ul tău iar el te va servi fără probleme. De asemenea, stai liniștit, majoritatea jocurilor din Web Store îți vor merge fără probleme.

Totuși, am descoperit că laptop-ul nu se împacă deloc cu clipurile de Flash. Acestea vor îngreuna performanța aparatului, blocându-mi odată Chromebook-ul în totalitate.

Webcamul este de asemenea puțin dezamăgitor. Dacă se întâmplă să ai lumină proastă în jur vei vedea numai umbre, în timp ce fața ta va fi aproape complet întunecată. Dacă lumina este bună, webcamul va furniza imagini mai detaliate.

HP Chromebook 11: prietenul tău de plastic [REVIEW]

Difuzoarele integrate sunt de asemenea problematice. Deși melodiile se aud clar atunci când în cameră este liniște, plasarea lor sub laptop va face ca sunetul să iasă aproape mereu înfundat de vreme ce aparatul stă fie în poala ta, fie pe masă. Pe scurt, nu te baza mereu pe sunetul din difuzoare ci încearcă pe cât posibil să ai și niște căști la tine.

Concluzie HP Chromebook 11

Pentru un aparat care e în esență un netbook, Chromebook 11 își face treaba în mod satisfăcător. Dacă lumea ta se învârte în jurul lui Google, fie de e vorba de navigatul pe Internet, YouTube, Google+, Google Docs sau orice altceva, Chromebook 11 este perfect. Convergența este Google totală, iar aparatul va fi acționa precum un 2-in-1 pe Android. Atâta timp cât nu plănuiești să rulezi programe solicitante, micul Chromebook 11 va fi prietenul tău. Pentru o perioadă.