28 iun. 2016 | 11:07

Google Maps se schimbă, iar ție îți va plăcea mai mult noua versiune

ACTUALITATE
Google Maps se schimbă, iar ție îți va plăcea mai mult noua versiune

Amatorii de navigat prin intermediul Google Maps și Google Earth vor avea parte de imagini mult mai impresionante, datorită schimbării satelitului ce oferă imaginile din spațiu.

Soluțiile cartografice de la Google sunt unele dintre cele mai performante din lume. Acest lucru nu ar fi însă posibil fără ajutorul unor sateliți care capturează constant imagini de înaltă rezoluție. Din fericire, respectivii sateliți beneficiază ocazional de câte un upgrade important sau sunt înlocuiți complet și avem cu toții de beneficiat.

Google Maps și Google Earth tocmai au finalizat tranziția la imagini din satelit de rezoluție mult mai mare, încărcate de detalii pe care nu le-ați putut vedea în trecut. Acest upgrade se datorează celor de la NASA, care au oferit gigantului din Mountain View acces la toate imaginile imortalizate de satelitul Landsat 8 de când acesta a fost lansat în atmosferă. Anunțul pe marginea acestui upgrade a fost făcut de către Google printr-o postare pe blogul oficial al companiei.

Google Maps Google earth update alaska

Având în vedere că Landsat 8 nu capturează decât serii de imagini statice, cei de la Google au avut foarte mult de muncă pentru a le lipi într-un mod coerent și, mai ales, pentru a elimina norii, care acoperă o mare parte a planetei în cea mai mare parte a timpului.

Ultimul upgrade important format din imagini din spațiu a fost introdus în Google Maps și Google Earth în 2013. La momentul respectiv, conținutul cartografic folosit provenea doar de la Landsat 7, un satelit care a întâmpinat dificultăți hardware importante în 2007. google-maps-earth-satellite-imagery-nyc-2016-1.0

Pentru a înțelege mai bine în ce diferențe de rezoluție se reflectă update-ul anunțat astăzi de către Google, este suficient să vă uitați la această imagine de deasupra New York-ului.

În total a fost vorba de manipularea a peste un pettabyte de date, conținând peste 700 de trilioane de pixeli. Ca fapt divers, dacă vreți să vă creați și voi un mic Google Maps, toate imaginile capturate de către satelitul Landsat 8 sunt disponibile public, într-un format open source, datorită colaborării dintre NASA și United States Geological Survey.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele