13 sept. 2016 | 13:47

Hainele făcute din acest material te transformă într-un încărcător pentru smartphone-uri

ȘTIINȚĂ
Hainele făcute din acest material te transformă într-un încărcător pentru smartphone-uri

Cum ar fi să-ți încarci telefonul folosind nimic altceva decât hainele pe care le porți? Un nou material textil ce generează energie electrică datorită mișcării și a luminii solare te poate ajuta.

După doi ani de cercetări, oameni de știință americani și chinezi au reușit să creeze un material textil ultra-subțire și complet flexibil, acesta putând fi folosit pentru a genera energie electrică ad-hoc.

Echipa de cercetători a fost coordonată de Zhong Lin Wang, profesor și om de știință în domeniul materialelor la Georgia Institute of Technology din Atlanta. Acesta susține că invenția se poate dovedi extrem de utilă pentru monitorizarea unor indici de sănătate, precum ritmul cardiac, temperatura corpului, sau chiar pentru localizare GPS a purtătorului.

”În timp ce mergi și haina se mișcă pe tine, se produce energie în timpul mișcării, iar această energie poate fi folosită pentru a-ți încărca telefonul”, declară profesorul Zhong. Materialul are nevoie de lumină solară sau de simple mișcări pentru a putea oferi energie unor device-uri de mici dimensiuni. ”Poți folosi orice energie ai la dispoziție și o poți face oricând”, adaugă Zhong, potrivit ABC News.

Purtarea unor haine confecționate din acest material nu ar avea niciun inconvenient. ”Arată ca un material textil normal, este doar puțin mai gros decât fibrele obișnuite, dar este complet flexibil. Poate fi transformat în haine, iar la final vei purta un generator electric”, concluzionează profesorul Zhong.

Echipa de cercetători din spatele proiectului crede că materialul ar putea intra pe piață în următorii doi ani. Acesta ar putea fi extrem de folositor pentru categoria de wearables, gadget-urile putând fi alimentate, la nevoie, cu energie electrică. Conform profesorului Zhong, echipa deja a primit cereri de la alte instituții de cercetare, dar și de la companii ce oferă device-uri de monitorizare a indicilor de sănătate.

Autor: George Stanciu