05 iul. 2016 | 15:16

Hackerii chinezi au acces la milioane de telefoane din toată lumea

ACTUALITATE
Hackerii chinezi au acces la milioane de telefoane din toată lumea

Hackerii se pare că au fost ajutați de o companie de publicitate online.

Nu de multe ori afli că o companie ar fi responsabilă de atacuri online extrem de grave asupra dispozitivelor mobile. Tocmai de aceea, situația cu care avem de-a face acum este atât de interesantă.

Yingmob, o companie de publicitate din China, s-ar afla în spatele unor programe de tip malware care au afectat terminalele Android și iOS în ultima perioadă. YiSpercter (iOS) și HummingBad (Android) funcționează, din câte se pare, în moduri similare: odată ce au infectat un terminal, vor afișa reclame și vor instala aplicații, generând o sumă de bani pentru dezvoltatori.

Conform anumitor publicații, chinezii care au creat cele două software-uri câștigă între 300.000 și 500.000 de dolari în fiecare lună. Dacă ar fi să dăm crezare estimărilor, doar HummingBad livrează în jur de 20 de milioane de reclame în fiecare zi. Cu o rată a click-urilor de 12,5%, echivalentul a 2,5 milioane de click-uri, și 50.000 de instalări, HummingBad ar produce peste 10.000 de dolari în fiecare zi.

Totuși, trebuie să menționăm că veniturile din reclame nu sunt singurele de care Yingmob se bucură în acest moment. Conform CNET, compania poate vinde accesul la unele telefoane sau informații stocate pe aceste. Nu știm exact despre ce sume ar fi vorba aici, însă trebuie să țineți cont de faptul că în acest moment în jur de 85 de milioane de telefoane au aplicațiile Yingmob instalate. Dintre acestea, aproximativ 25% includ software malițios.

Desigur, majoritatea victimelor sunt în China și India, două dintre cele mai mari piețe la nivel global. În jur de 1,6 milioane de chinezi ar fi expuși în acest moment, alături de 1,35 milioane de indieni. Pe lista celor mai afectate țări se mai găsesc, printre altele, Insulele Filipine, Indonezia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia.

Acesta este numai unul dintre cazurile alarmante din ultima perioadă. În urmă cu aproximativ o lună, un hacker ar fi furat parolele pentru zeci de milioane de conturi de Twitter.