22 aug. 2016 | 06:58

Google renunță la aplicațiile de Chrome pe Windows, Mac și Linux

ACTUALITATE
Google renunță la aplicațiile de Chrome pe Windows, Mac și Linux

Pe lângă extensii, Chrome și-a extins de-a lungul anilor funcționalitatea cu ajutorul unui număr semnificativ de aplicații care rulau, mai mult sau mai puțin, în browser. Din păcate, acestea nu vor mai funcționa decât pe Chrome OS.

În privința serviciilor lor, lăsând la o parte profitul fabulos obținut din reclame, cei de la Google au fost destul de generoși de-a lungul anilor. Majoritatea aplicațiilor și serviciilor online create de gigantul din Mountain View au fost, într-o oarecare măsură, gratuite. Se pare însă că, în curând, această politică nu va continua, cel puțin nu în privința aplicațiilor pe care obișnuiați să le rulați prin Chrome. 

Încercând să evidențieze beneficiile Chrome OS, propria platformă pentru sisteme portabile, Google a anunțat că, în curând, utilizatorii de Chrome pe Windows, Mac și Linux, nu vor mai putea rula aplicații de Chrome. Tranziția va fi una destul de lentă, dar procesul deja a început.

Până la finele primei jumătăți din 2017, în Chrome Web Store nu veți mai găsi aplicații de Chrome, când rulați respectivul browser pe Windows, Mac sau Linux. În prima parte a lui 2018 nu veți mai avea posibilitatea să rulați aplicații prin intermediul Chrome nici măcar dacă le aveți instalate de câțiva ani. Acestea vor refuza să mai pornească.

Merită reținut că această limitare de funcționalitate va afecta în mod exclusiv aplicațiile din Chrome, nu și extensiile sau temele. Acelea vor continua să existe în Chrome pentru mulți ani de acum înainte și vor putea fi descărcate gratuite din Chrome Web Store fără nici un fel de probleme. Mai mult decât atât, prin intermediul modului în care vor fi listate în magazinul virtual, se va pune și mai mult accentul pe beneficiile instalării de extensii.

,,Pentru un timp, au existat anumite experiențe care nu puteau fi oferite de către web, precum lucratul offline, trimiterea de notificări și conectarea la hardware. Am lansat aplicațiile Chrome în urmă cu trei ani pentru a rezolva această problemă.” La această oră se pare însă că respectivele probleme nu mai există, motiv pentru care, Google va renunța la aplicațiile de Chrome pe Windows, Mac și Linux.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele