01 iul. 2016 | 06:56

Google dă în folosință cel mai lung și mai rapid cablu de internet

ACTUALITATE
Google dă în folosință cel mai lung și mai rapid cablu de internet

Una dintre cele mai interesante colaborări pe care le-a avut Google în ultimii ani s-a reflectat într-un cablu trans-oceanic intitulat Faster.

În total a fost vorba de 9000 de kilometri de cablu, trași cu mare precizie și entuziasm, pe sub oceanul Pacific pentru îmbunătățirea vitezei de internet din mai multe zone ale Asiei. În principiu, acesta nu a fost primul cablu tras pe sub apă, dar a reușit să se reflecte în cele mai multe beneficii pentru toate părțile participante.

Nu mai puțin de 300 de milioane de dolari a fost valoarea investiției în FASTER pentru un număr de șase companii, dintre care doar Google este de tip occidental. Acesta este un cablu trans-pacific menit să conecteze Japonia cu Statele Unite printr-o conexiune la internet ultra rapidă. Mai precis, este vorba de Oregon din SUA și prefecturile Chiba și Mie din Japonia. La cei aproximativ 9000 de kilometri care tocmai au fost dați în folosință au mai colaborat China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDi și Singtel.

Pe termen lung, acesta cablu va sta la baza unor conexiuni mult mai rapide la internet în cele mai mari orașe japoneze, dar alte metropole majore asiatice. Un singur cablu va putea să facă acest lucru datorită capacității de transfer spectaculoase de 60 Tbps – Terrabytes pe secundă. De partea Statelor Unite, acesta va realiza conexiuni cu mai multe orașe importante de pe coasta de vest – Los Angeles, San Francisco, Portland și Seattle.

,,Acest cablu este mai rapid decât orice cablu activ tras la ora actuală pe sub apă și de 10 milioane de ori mai sprinten decât routerul pe care îl aveți acasă.” Astfel a descris Urs Holzle, unul dintre vicepreședinții Google viteza conferită de noul proiect. Munca la FASTER a fost început în 2014 și, cu toate că este rezultatul unei colaborări dintre mai mulți giganți tehnologici, zona care face legătura dintre Japonia și Taiwan cu o viteză de doar 20 Tbps este deținută exclusiv de Google.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele