21 nov. 2016 | 09:24

Google aduce autentificarea în doi pași pe Android Wear

ACTUALITATE
Google aduce autentificarea în doi pași pe Android Wear

Ar fi bine să vă faceți un obicei din activarea autentificării în doi pași pe cât mai multe servicii online. Google face tot posibilul să încurajeze și faciliteze astfel de practici de securitate.

În urmă cu câțiva ani, era relativ simplu să spargi căsuțe de mail sau conturi de pe diverse rețele sociale. Nu necesita decât să încerci de suficient de multe ori parole, până când una se dovedea a fi adevărată. Între timp, aceleași site-uri au ajuns să blocheze tentativele numeroase de autentificare și, mai mult decât atât au implementat măsuri suplimentare de securitate.

Printre ele se numără și autentificarea în doi pași care, pe lângă parolă, necesită un al doilea cod de securitate. Acesta din urmă poate să vină printr-un SMS, printr-un dispozitiv hardware dedicat, precum token-ul de la bancă sau printr-o aplicație de mobile. Google, de exemplu, permite autentificarea și printr-o notificare pe care o primiți pe mobil în momentul în care introduceți numele de utilizator și parola pe un computer nou sau într-o aplicație.

Deoarece foarte mulți utilizatori de terminale cu Android au ajuns să fie și posesori de smartwatch-uri pe platforma Google, gigantul din Mountain View a decis să implice și purtabilele în procesul de autentificare. Confirmarea pe marginea acestui subiect vine de la Android Police, deși momentan nu se știe dacă este vorba de un experiment restrâns sau se propaga într-un timp relativ scurt la scară largă.

În orice caz, sistemul efectiv introdus zilele trecute de Google este cât se poate de simplu. Dacă încercați să vă autentificați pe unul dintre serviciile Google de pe un computer nou, atâta timp cât aveți ceasul inteligent la mână, veți primi o notificare. Un tap pe respectiva notificare este suficient pentru finalizarea procesului de logare. În contextul în care nu mai este nevoie să vă scoateți telefonul din buzunar pentru acest scop, este mult mai ușor să autentificați, fără a face vreun compromis la capitolul securitatea datelor.

google-2fa

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele