07 oct. 2016 | 10:27

Google a creat fontul universal pentru peste 800 de limbi

ACTUALITATE
Google a creat fontul universal pentru peste 800 de limbi

Google a depus un efort susținut pentru a ajuta oamenii care vor să împărtășească idei în propria limbă și a creat un font universal.

Noto este o familie de fonturi open-source, creată de Google, pentru a oferi suport universal oamenilor de pe internet. Noto oferă suport pentru mai bine de 800 de limbi de pe întregul glob, având astfel o bază de date cu peste 110.000 de caractere.

Astfel, Google a reușit să acopere toate simbolurile din standardul Unicode. Proiectul gigantului din IT a fost lansat pentru a face ChromeOS și Android mai accesibile și finalizarea lui a durat aproximativ 5 ani. De-a lungul acestui interval de timp, la proiect au luat parte experți în tipografie și în design de fonturi de la Adobe și Monotype.

Fontul și-a luat denumirea de Noto de la sintagma ”no more tofu”. Aceasta se referă la caracterele pe care probabil le-ați întâlnit și voi în pagini web și care sunt afișate ca niște pătrate de acest fel: □ din cauză că nu aveți instalat pe calculator un font care să fie compatibil cu acele caractere.

Noto oferă o soluție elegantă și unificată pentru cele peste 800 de limbi pe care le are în baza de date și este oferit absolut gratuit pentru oricine vrea să-l integreze într-un proiect.

Toată familia de fonturi, ce cuprinde variațiile de stiluri, are o mărime de doar 472MB și include caractere coreene și chineze, acestea însumând aproape 350MB din total. Poți să le descarci pe toate făcând click aici, sau poți descărca fonturi la alegere, în funcție de preferințe.

Având în vedere că familia de fonturi Noto este una open source, poți descărca fișierele sursă de pe GitHub, făcând click aici. Compania vrea să facă update-uri constante fontului Noto și promite că va adăuga noi caractere, pe măsură ce standardul Unicode oferă suport pentru mai multe limbi.