24 oct. 2016 | 10:31

Gavin MacFadyen, directorul WikiLeaks, a fost găsit mort

ACTUALITATE
Gavin MacFadyen, directorul WikiLeaks, a fost găsit mort

Gavin MacFadyen, directorul WikiLeaks, fondatorul Centrului pentru Jurnalism de Investigație și mentorul lui Julian Assange, a murit la vârsta de 76 de ani, din motive încă necunoscute.

MacFadyen a produs și regizat mai mult de 50 de documentare începând cu anii ’70, investigând o serie de subiecte controversate, printre care se numără accidentele industriale, actele de violență neo-nazistă din Marea Britanie, istoria CIA, Watergate, traficul de arme din Irak, exploatarea copiilor și legăturile lui Frank Sinatra cu crima organizată. Acestea au fost difuzate pe Channel 4, BBC, Panorama, ABC și nu numai.

Centrul pentru Jurnalism de Investigație a fost fondat în aprilie 2003, ca organizație non-profit, cu scopul de a pregăti jurnaliști de investigație eminenți. Activitatea sa din ultimii ani s-a concentrat, în special, pe încurajarea celor care vor să scoată la lumină nereguli din sistem. A fost și cofondator al The Whistler, o organizată britanică menită să ofere sprijin legal, psihologic și social pentru englezii suficient de curajoși încât să vorbească despre incompetența și infracțiunile din orice sector, fie el public sau privat.

Cauza morții lui MacFadyen nu este cunoscută încă. Totuși, CIJ a publicat reacția soției sale, Susan Benn, care, dincolo de manifestarea respectului profund pe care aceasta i-l purta, menționa că MacFadyen a murit din cauza unei boli. Ulterior, partea care menționa acest lucru a fost ștearsă, potrivit RT. Printre regretele exprimate pe Twitter, unul dintre cele publicate de pe contul WikiLeaks e semnat JA. Julian Assange este refugiat în ambasada ecuadoriană și nu are acces la internet în prezent, așa că probabil a contactat pe cineva din cadrul WikiLeaks pentru a scrie aceste cuvinte în locul lui.