11 nov. 2016 | 13:00

A fost creat stick-ul USB care poate face teste HIV pe loc

ACTUALITATE
A fost creat stick-ul USB care poate face teste HIV pe loc

Viitorul medicinei ar putea face ca singurele elemente necesare pentru realizarea unui test HIV să fie o mostră de sânge și un stick USB.

Oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra și DNA Electronics au dezvoltat un dispozitiv care detectează nivelul de HIV din sânge și creează un semnal care poate fi citit cu ajutorul unui computer sau unui gadget. Tehnica ar putea fi folosită pentru a-i ajuta pe pacienți să își monitorizeze tratamentul, potrivit Engadget.

Măsurarea nivelului la care virusul HIV este prezent în sânge e esențială pentru stabilirea eficienței tratamentulul. De asemenea, medicii ar putea ști dacă un pacient nu își ia medicamentele sau dacă acestea nu mai au efect, cu o singură mostră de sânge. Cercetătorii mai speră că tehnologia poate fi folosită pentru a testa hepatita sau alte boli grave. Cei de la DNA Electronics deja lucrează la o metodă de testare pentru rezistența la antibiotice și pentru septicemie.

Stickul USB este foarte precis și, în plus, poate oferi rezultate în mai puțin de 30 de minute. Timpul de așteptare mediu de până acum a fost de doar 20 de minute, ceea ce reprezintă o îmbunătățire evidentă în raport cu metodele disponibile momentan. În mod normal, pacienții așteaptă trei zile, din cauză că mostrele trebuie trimise în laborator pentru analiză.

Dispozitivul funcționează cu un procesor de telefon mobil și are nevoie de o cantitate mică de sânge. Când virusul HIV este detectat, USB-ul provoacă o schimbare în aciditate, iar procesorul o transformă în semnal electric. Ulterior, semnalul electric este tradus astfel încât să poată fi citit de un program. Până acum, sistemul a avut o acuratețe de 95%, ceea ce e impresionant.