26 mai 2016 | 13:40

Forțele nucleare americane sunt coordonate de calculatoare cu dischete floppy

ACTUALITATE
Forțele nucleare americane sunt coordonate de calculatoare cu dischete floppy

La Pentagon încă se mai folosesc sisteme vechi de zeci de ani de zile.

În prezent, se estimează că Statele Unite ale Americii ar avea în arsenal nu mai puțin de 4.800 de rachete nucleare, probabil suficient de multe pentru a distruge orice urmă de civilizație de pe fața Pământului. Cu toate acestea, sistemele menite să le protejeze și să le ghideze sunt unele extrem de vechi. Pe parcursul ultimilor ani, acest lucru a fost prezentat de mai multe ori, iar acum, un raport al echivalentului american al Curții de Conturi, după cum scriu cei de la Digi 24, atrage din nou atenția asupra situației grave.

Astfel, Departamentul Apărării din Statele Unite încă folosește sisteme cu dischete floppy de 8 inci pentru a coordona activitatea forțelor nucleare americane. Este vorba, mai exact, despre computere IBM Series/1, care îndeplinesc diverse funcții asociate cu rachetele balistice intercontinentale, bombardierele nucleare și avioanele pentru realimentare.

Probabil și mai grav este faptul că guvernul american cheltuie în prezent, miliarde de dolari pentru a menține asemenea calculatoare în stare de funcționare. Din câte se pare, aproximativ trei sferturi din bugetul de 80 de miliarde de dolari sunt irosite în acest fel, iar în acest fel sunt reduse fondurile alocate procesului de modernizare.

Conform celor de la CNBC, Casa Albă își dorește ca vechile sisteme (dintre care unele au peste 50 de ani) să fie înlocuite mult mai repede. Din păcate, situația nu arată chiar atât de bine, mai ales dacă luăm în considerare faptul că anul viitor, procesului de modernizare i se va aloca o sumă cu 7 miliarde de dolari mai mică decât cea din 2010. În ciuda tuturor semnalelor de alarmă, nu se știe exact dacă guvernul american va lua măsuri imediat.

Departamentul Apărării nu este singurul care se bazează pe sisteme vechi. Trezoreria și multe altele ar folosi în prezent software creat de Microsoft în anii 1980 și 1990, care a încetat să mai fie suportat de companie cu mai mult de zece ani în urmă. Unii au fost nevoiți chiar să reangajeze unele persoane pentru a menține sistemele care se bazează pe COBOL, un limbaj de programare popular în anii ’70.