18 nov. 2016 | 11:05

Firefox Focus este browserul de care nu știai că ai nevoie pe iPhone

ACTUALITATE
Firefox Focus este browserul de care nu știai că ai nevoie pe iPhone

Sub nici o formă nu eram în pană de browsere pe iPhone, dar dacă vă permite timpul, ar fi păcat să nu dedicați câteva minute noului Firefox Focus.

Orice iDevice vine preinstalat cu Safari, un browser mai mult decât decent, care a devenit din ce în ce mai bun, cu fiecare versiune de iOS. După câțiva ani de la lansarea primului iPhone, am putut experimenta Chrome pe telefoanele Apple, iar în urmă cu aproximativ un an, am început să ne jucăm cu Firefox. Din câte se pare însă, cei de la Mozilla au decis că ar mai fi loc pentru încă un browser al aceleeași companii în AppStore.

Rezultatul celui mai recent experiment Mozilla poartă numele de Firefox Focus și tocmai a fost lansat în mod exclusiv pentru posesorii de iPhone. Eventual, va ajunge și pe Android, dar utilizatorii de iOS aproape de fiecare dată sunt privilegiați când vine vorba de aplicații mobile. În orice caz, Focus pornește de la o premisă foarte interesantă și încearcă să o descompună pe bucăți.

Nu ar trebui să vină ca o revelație faptul că majoritatea browser-elor pe care le folosim sunt încărcate de butoane inutile sau funcții pe care le-am văzut o singură dată. La fel de ciudat este faptul că prea puțini au încercat să realizeze ceva similar cu Focus până la această oră. Rezultatul final este unul dintre cele mai simpliste browsere făcute vreodată. Aproape fără butoane și cu câteva funcții avansate ascunse în spatele cortinei, aproape că nici nu-ți dai seama că vorbim de același brand – Firefox.

Printre multe altele, Firefox Focus este dedicat anonimității voastre online. Introducerea funcției de navigare pe internet pe mobil fără a lăsa urme, nu este nouă, dar implementarea este complet diferită față de Chrome sau Safari. Focus nu blochează doar reclame, ci o listă întreagă de trackere ce vă servesc reclame în funcție de site-urile pe care ați intrat în ultima perioadă. Tot pentru anonomitate, înainte să părăsiți o sesiune de Firefox Focus, ar fi bine să vă asigurați că ați șters istoricul.

Noul progrămel poate fi accesat de aici, folosind link-ul din AppStore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele